2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ENSZ-ben is napirendre kerül Amazónia ügye

Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn bejelentette, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán vitatná meg az amazóniai erdőtüzek ügyét.

Újságíróknak nyilatkozva a brazil államfő azt hangoztatta, hogy hazafiasággal kíván szólni az Amazonas-vidékről, amelyet a korábbi brazil kormányok szerinte elhanyagoltak és „gyakorlatilag eladtak a világnak”.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön, Japánban tett látogatásán felvetette, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, szeptember 20–23. között rendezzenek az amazonasi helyzetnek szentelt találkozót.

Emmanuel Macron francia elnök augusztus végén élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.

Lángol a dzsungel a Rondonia brazil szövetségi államban lévő Porto Velho közelében 
Fotó: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

A brazil elnök ezt követően kijelentette, hogy a külföldi támogatást az amazóniai erdőtüzek megfékezésére csak akkor hajlandó elfogadni, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását.

Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik, ahol augusztusban 30 901 tűzgócot regisztráltak. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.

Neked ajánljuk
Pillangóhatás: változó mértékben, de a klímára a természet minden szereplője hatással van A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam