2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

KSH: Budapest is egyértelműen melegszik

Az elmúlt közel 120 évben az évi középhőmérséklet jelentősen növekedett Budapesten, miközben a csapadék mennyisége kissé csökkent – olvasható ki a KSH fenntartható fejlődésével kapcsolatos felméréséből.

Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. Budapest évi középhőmérsékleteinek összehasonlítása alapján – a növekvő urbanizációs hatások következtében – a melegedés mértéke meghaladja az 1,5 °C-ot – írja a KSH fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanulmánya alapján a Portfolio

A változékonyság ellenére az általános hőmérséklet-emelkedés az utóbbi mintegy 30 évben egyértelműen kimutatható, ahogy azt az átlagos középhőmérséklet alakulása is jelzi.

Mindeközben a csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. Budapesten 1901–2018 között 1937-ben mérték a legtöbb (988 milliméter), 2011-ben a legkevesebb (291 milliméter) csapadékot, a fővárosban az éves csapadék hosszú távú idősora csökkenést jelez.

Napernyők egy budapesti társasház erkélyein az augusztusi kánikulában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hőségnap alatt azokat a napokat érti a KSH, amikor a napi maximum-hőmérséklet meghaladja a 30 °C-ot. A fagyos napként való megjelölés feltétele, hogy a napi minimum-hőmérséklet 0 °C alatt legyen. Hőhullámmal érintett napokról akkor beszélünk, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 °C-ot.

1901 és 2018 között a fagyos napok száma csökkent, a hőségnapok száma emelkedett: a hőhullámmal érintett napok száma 2015-ben 42 volt, ami az 1901 óta mért adatok alapján rekordnak tekinthető.

Fontos kiemelni, hogy a 2018-as évben a hőségnapok száma már meghaladta a fagyos napok számát, ilyenre csak néhányszor volt példa az elmúlt több mint 100 évben. Emellett a hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben egyértelműen és jelentősen emelkedik.

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam