2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

KSH: Budapest is egyértelműen melegszik

Az elmúlt közel 120 évben az évi középhőmérséklet jelentősen növekedett Budapesten, miközben a csapadék mennyisége kissé csökkent – olvasható ki a KSH fenntartható fejlődésével kapcsolatos felméréséből.

Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. Budapest évi középhőmérsékleteinek összehasonlítása alapján – a növekvő urbanizációs hatások következtében – a melegedés mértéke meghaladja az 1,5 °C-ot – írja a KSH fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanulmánya alapján a Portfolio

A változékonyság ellenére az általános hőmérséklet-emelkedés az utóbbi mintegy 30 évben egyértelműen kimutatható, ahogy azt az átlagos középhőmérséklet alakulása is jelzi.

Mindeközben a csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. Budapesten 1901–2018 között 1937-ben mérték a legtöbb (988 milliméter), 2011-ben a legkevesebb (291 milliméter) csapadékot, a fővárosban az éves csapadék hosszú távú idősora csökkenést jelez.

Napernyők egy budapesti társasház erkélyein az augusztusi kánikulában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hőségnap alatt azokat a napokat érti a KSH, amikor a napi maximum-hőmérséklet meghaladja a 30 °C-ot. A fagyos napként való megjelölés feltétele, hogy a napi minimum-hőmérséklet 0 °C alatt legyen. Hőhullámmal érintett napokról akkor beszélünk, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 °C-ot.

1901 és 2018 között a fagyos napok száma csökkent, a hőségnapok száma emelkedett: a hőhullámmal érintett napok száma 2015-ben 42 volt, ami az 1901 óta mért adatok alapján rekordnak tekinthető.

Fontos kiemelni, hogy a 2018-as évben a hőségnapok száma már meghaladta a fagyos napok számát, ilyenre csak néhányszor volt példa az elmúlt több mint 100 évben. Emellett a hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben egyértelműen és jelentősen emelkedik.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam