2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új környezetvédelemért felelős biztos tehet Budapest zöldítéséért

Szabó József, a főkert vezérigazgatója a klímastratégia megalkotása és az abban foglalt célok elérése mellett az önkormányzat környezetvédelmi elképzeléseinek hatékony kommunikációját tekinti legfontosabb feladatának.

Ahogy a KSH fenntartható fejlődéssel kapcsolatos felmérése is rámutatott, Budapest mikroklímája is jelentős átalakuláson ment át az elmúlt évtizedekben: a fagyos napok száma csökkent, a forró napok száma és a hőhullámok hossza pedig emelkedett. A világ metropoliszai a városi hősziget jelenségével nehezített küzdelmet folytatnak az élhető lakókörülmények megőrzéséért – elsősorban a fás területek megóvása és növelése révén.

Hasonlóan gondolkozik Szabó József, aki az Inforádiónak nyilatkozva kiemelte:

céljuk az, hogy kialakítsák a zöldinfrastruktúrát, amely a következő generációk számára is zöld és élhető várossá teszi Budapestet.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László 

A zöldterületek létrehozásakor a levegőminőség javítása mellett a különböző korosztályba tartozók rekreációs igényeit is szem előtt kívánja tartani az új biztos:

„Minden útfejlesztés, egyéb, más térkialakítási rendszerek, tetőkertek, városi közparkok, zöld folyosók kialakítása a legfontosabb kérdések közé tartozik. 180 ezer növényt ültettünk el az elmúlt időszakban, és rengeteg új, városi koncepcióba illeszkedő környezetvédelmi munka is folyt, mint például a csapadékáteresztő burkolatok létesítése. Olyan ökojátszótereket is építettünk, ahol környezettudatos anyagokat használtunk. A közvilágítási rendszerek egy része napenergiával működik, abban bízom, hogy a partnerek között kumuláló szerepet tudok betölteni” – értékelte a helyzetet Szabó József.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam