2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lendületet vesztett a klímaváltozás elleni küzdelem

AZ OECD felmérése alapján az elmúlt években kevesebb, a klímaváltozás megállítására szolgáló technológiai újítást jegyeznek be – ráadásul az innovatív megoldások csak nehézkesen terjednek el, és ha igen, akkor sem jutnak el mindenhova.

Az éghajlatváltozás enyhítését segítő szabadalmak száma az utóbbi időben visszaesett. Bár a levegő tisztítására, a szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra szolgáló technológiai fejlesztések eddig feljövőben voltak, mégis az OECD kutatói szerint a szabadalmak száma 2012 óta jelentős csökkenést mutatott – írja a ScienceMag nyomán a Napi.hu.

Érdekes módon más tudományos területeken nem figyelhető meg ez a fajta visszaesés, még olyan egyéb környezetvédelmi szabadalmaknál sem, mint a lokális szennyező anyagok termelésének csökkentése vagy a szennyvízkezelés.

A folyamatot részben magyarázhatja, hogy a technológia összetettebbé válásával a gyors ütemű újítások már nem fenntarthatók, a meglévő ötletekből történő építkezés ugyanakkor sokkal költségesebb.

Mégsem a technológia fejlődésétől várhatjuk a megoldást? Fotó: shutterstock.com

A klímavédelemben is érvényesülő gazdasági szempontokat példázza a Stephan Ouaknine, megújuló energiával foglalkozó üzletember által definiált „bankolhatósági csapda” fogalma: eszerint a klímaváltozással kapcsolatos fejlesztések lassan terjednek és jutnak el az alkalmazásig, mert az ügyfelek szkeptikusak a még be nem vált technológiával kapcsolatban – viszont a technológia addig nem tud bizonyítani, amíg nem kerül széles körben kipróbálásra.

Ahhoz, hogy a környezeti kockázatok kezelésére született új módszerek alacsony költségek mellett kivitelezhetőek legyenek, nélkülözhetetlen a nemzetközi összefogás

– vélik az elemzés készítői. Ez garantálhatná azt is, hogy a kevésbé szerencsés országok is élvezhessék az új technológiák előnyeit – maguktól ugyanis nem tudnák a drága innovációs termékeket megvásárolni és piacra vinni.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam