2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új összefogás szolgálja Amazónia fennmaradását

A jövőben megelőzendő, hogy több ezer négyzet-kilométernyi trópusi erdő váljon a lángok martalékává, a térség hét országa összehangolja katasztrófavédelmi tevékenységét és a műholdas megfigyelést.

Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón. Jair Bolsonaro brazil elnök videokapcsolaton keresztül szólalt meg az eseményen.

Amellett, hogy összehangolják a védelmet, a részt vevő országok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket, és igyekeznek összehangoltan fellépni az illegális bányászat ellen is.

Sűrű füsttel ég az erdő az Amazonas-medencében, az azonos nevű államban fekvő Manicore település közelében 2019. szeptember 7-én
Fotó: MTI/EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr

Amazónia brazíliai részén – az őserdő 60 százaléka esik a területére – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a hivatalos brazil adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított. A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt tavalyhoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.

A résztvevők megállapodtak, hogy az ENSZ decemberi klímaváltozási csúcstalálkozóján folytatják a megbeszéléseket. 

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam