2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alkalmazkodással nem csak biztonságot nyernénk

A Globális Bizottság az Alkalmazkodásról jelentése szerint, ha a következő évtizedben 1700 milliárd dollárt költenénk a klímaváltozással kapcsolatos alkalmazkodásra, az nagyjából 7000 milliárd dollár hasznot termelhetne.

A vezető politikusokból, tudósokból és üzletemberekből álló csoport – amit az ENSZ volt főtitkára, Ban Kimun, a Világbank igazgatója, Krisalina Georgieva és a Microsoft társalapítója, Bill Gates vezet – öt területet nevezett meg, ahol a szennyezésért elsősorban felelős fejlett országok cselekvését sürgetik, írja a BBC nyomán a 444.hu.

Dollármilliárdokat fektetnének a korai áradás- és viharjelző rendszerek kiépítésébe, ami a tengerszint-emelkedésnek kitett, alacsonyan fekvő partvidéki és szigetországok esetében segíthetné a jövőbeli károk enyhítését. Fejlesztendő területként azonosították a városi infrastruktúrát is.

Egy New York-i felhőkarcoló fehérre festett teteje: a  fokozódó hőségben is élhető lakókörnyezet kialakítása jelentős egészségügyi megtakarításokat eredményez Fotó: Walmart/flickr.com

Forrásokat csoportosítanának továbbá az aszályos vidékek mezőgazdaságának fejlesztésére, a partvidéki áradásokkal szemben is védelmező mangrove-mocsarak visszatelepítésére és az ivóvízforrások védelmére.

A bizottság szerint ezek a befektetések háromszorosan is megtérülnének: egyrészt mérsékelnék a várható károkat, másrészt gazdasági hasznot hoznának, harmadrészt pedig környezeti és társadalmi előnyökkel is járnának.

Számításaik szerint összességében az általuk felsorolt területekre fordított 1700 milliárd dolláros befektetés akár 7000 milliárdos hasznot is hozhatna.

Hasonló következtetésre jutott a nemzetközi politika és gazdaság szintén jeles képviselőit tömörítő Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentése is. Az új klímagazdaság című riport tematikus fejezeteit a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának köszönhetően az Élő Bolygónk olvasói magyar nyelven is megismerhetik az alábbi linkeken: Bevezető1. fejezet2. fejezet3. fejezet4. fejezet5.fejezet 6. fejezet, 7. fejezet.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam