2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az indonéz erdőtüzek füstjétől szenved Malajzia

Malajzia félmillió maszkot küldött az indonéziai erdőtüzek füstjében fuldokló Sarawak államába, és bezárt mintegy 400 helyi iskolát kedden – közölték tisztségviselők.

A maláj hatóságok összesen 409 oktatási intézményt zártak be a Borneó malajziai fennhatóság alatt álló részén található Sarawakban a füst miatt – közölte az oktatási minisztérium.

A malajziai katasztrófavédelmi ügynökség elmondta, hogy 500 ezer maszkot küldött az államba, miután a légszennyezettség mértéke kedden meghaladta az egészségügyi határértéket.

A szingapúri hatóságok is panaszkodtak a légszennyezettségre, amely egészségre ártalmas mértéket ölthet 24 órán belül, ha nem változik a szélirány.

Felszólították a lakosokat, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és azonnal forduljanak orvoshoz, ha rosszul vannak.

Fotó: pxhere.com

Az indonéziai Szumátrán, valamint a borneói Kalimantan tartományban hetek óta erdőtüzek pusztítanak. A kormány a biztonsági erők több ezer tagját küldte a helyszínre, hogy felvegyék a harcot a lángokkal. Az Indonéziához közeli Szingapúr, Malajzia és Thaiföld rendszeresen panaszkodik a füst miatt.

A tüzet sokszor földművesek gyújtják, hogy előkészítsenek egy-egy területet a gazdálkodásra.

Az indonéziai hatóságok vitatták, hogy a szumátrai erdőtüzek füstje eljutna Malajziáig és Szingapúrig. Felhívták a figyelmet: arra utaló jeleket találtak, hogy Malajzia, a Fülöp-szigetek, Pápua-Új-Guinea, Vietnám, Kelet-Timor és Thaiföld több térségében is ég a növényzet.

Neked ajánljuk
Különleges füstviharfelhő jelent meg Kalifornia felett Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje A klímaváltozás Amerikában is jelentős területeket tehet lakhatatlanná Valósággá válhat Nicola Tesla álma A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam