2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélsőséges időjárás a háborúknál is többeket fenyeget

Közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon az idei év első felében, és ilyen tekintetben előreláthatólag a mostani lesz az egyik legkatasztrofálisabb esztendő – közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC.

Az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre) csütörtökön tette közzé féléves – a januártól júniusig tartó időszakot felölelő – jelentését, amelyet a kormányok, az ENSZ humanitárius ügynökségei és sajtójelentések alapján állított össze. Az IDMC szerint

az első fél évben a szélsőséges időjárás, többnyire viharok és árvizek következtében hétmillió embernek kellett elhagynia otthonát, és mivel az év második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, az év végéig az otthonukat elhagyók száma megháromszorozódhat, és akár a 22 milliót főt is elérheti.

A jelentés megemlíti a Fani ciklont, amely miatt 1,4 millió embernek kellett elköltöznie Indiában és Bangladesben, illetve az Idai ciklont is, amely hatalmas pusztításokat végzett Mozambikban, Malawiban, Zimbabwében és Madagaszkáron. Iránban a lakosság közel 90 százaléka volt árvizeknek kitéve.

Motorcsónakkal közlekednek szudáni férfiak a Nílus által elárasztott Vad Ramli településen. Négy nappal korábban az esőzéstől hirtelen megáradt folyó nyolcezer embert otthona elhagyására kényszerített, mintegy hatvan embert megölt. Az árvíz összesen 190 ezer lakost érint a kelet-afrikai országban Fotó: MTI/EPA/Amel Pain

„Mára a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek miatti elköltözések megszokottá váltak”

– hangsúlyozza jelentésében az IDMC.

Alexandra Bilak, a szervezet vezetője cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy fordítsa meg a kedvezőtlen folyamatot, és legyen a belső menekültek millióinak segítségére.

Az IDMC jelentése szerint fegyveres konfliktusok miatt 3,8 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiában és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam