2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

A nagy szárazság és az erős szél miatt erdőtüzek sora keletkezett Görögországban. A legjelentősebb Athéntól 60 kilométerrel nyugatra pusztít, több mint 160 tűzoltó próbálja megfékezni.

Már szeptember 13-án sok erdőtüzet jelentettek szerte az országból, majd a hétvége leforgása alatt újabb 80-nal nőtt a számuk. Az Athéntól 45 kilométerre fekvő Saronida üdülőhelyen több tucat hétvégi házból kellett kimenekíteni a turistákat egy tűz miatt, de voltak tüzek a Peloponnészoszon, Krétán és Híosz szigeten is – derül ki az MTI beszámolójából.

A helyi média híradásai szerint Peloponnészoszon egy ember meghalt füstmérgezésben.

A görög polgári védelem a második legmagasabb fokú riasztást adta ki péntekre és a hétvégére az erdőtüzek miatt.

Görögország már augusztusban is jelentős erdőtüzekkel küzdött: a Számosz szigeten pusztító lángok miatt négy faluból és egy monostorból több száz embert kellett kiköltöztetni a hónap végén
Fotó: MTI/AP/Michael Szvarniasz

Tavaly júliusban az Athén környékén keletkezett erdőtüzek száznál több emberéletet követeltek. A növényzet gyakorta amiatt kap lángra, mert az emberek – figyelmen kívül hagyva a biztonsági előírásokat – parázsló cigarettacsikkeket dobnak el, sütögetnek a szabadban, vagy kerti hulladékot égetnek a nyári hónapokban is, holott ilyenkor tűzgyújtási tilalom van érvényben Görögországban.

A mediterrán térség erdőségeivel foglalkozó kutatások már tavaly arra figyelmeztettek: az egyre gyakoribbá váló hőhullámok és az elhúzódó száraz időszakok hatására a következő évtizedekben az erdőtüzek fokozódására kell számítani a területen. AZ ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Kék terv című jelentése a kiemelkedő fajgazdagságú mediterrán erdők megóvásának lehetőségeivel foglalkozott.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam