2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehet a világ gyártósora a klíma megóvásáért?

Kína a Föld legnépesebb országa és a legnagyobb szénkibocsátója is egyben. Ha képes lenne kihasználni hatalmas kibocsátáscsökkentő potenciálját, óriási szerepet játszhatna a globális klímaváltozás elleni harcban.

A kínai kormány 2011-ben erőteljes akciótervvel állt elő, hogy csökkentse az egyre súlyosabb egészségügyi problémákat okozó levegőszennyezést. Bár a világ legnagyobb szénkibocsátójáról van szó, a felelősség megoszlik: a kibocsátás 72 százaléka tengerentúli cégek termékeinek előállításához és azok szállításához kapcsolódik – írja a Time alapján a hirado.hu.

Az ázsiai országgal kapcsolatban álló 118 informatikai és textilipari cég vizsgálata alapján a vállalatok többsége nem fordít kellő figyelmet az ellátási láncuk szénkibocsátására.

A leginkább környezetbarát ellátási lánccal az Apple és a Nike büszkélkedhetett, a lista első 30 helyén szerepelt a kínai Lenovo és Huawei is – de a felmérés alapján a legtöbb világmárka nem tudna megfelelni korábban tett éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásának.

Laptopalkatrészeket tesztelnek kínai munkások Vuhszi város egyik informatikai üzemében  Fotó: Robert Scoble/flickr.com

Ez a helyzet azonban most változhat: Kína tovább növelné a vállalkozások működésének átláthatóságát. Nagy összegű büntetésre számíthatnak azok a cégek, amelyek elmulasztják kibocsátási adataik közzétételét. Mostanáig több mint 8000 beszállító esetében sikerült elérniük a környezetvédelmi jogszabályok szigorúbb betartását.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam