2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs felvette a kesztyűt

Az osztrák főváros tudatos intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Nemrégiben elkészíttette a város hőségtérképét, és klímavédelmi területek létrehozása mellett döntött.

Se olajra, se földgázra nem lesz szükség abban az évi 8000 új építésű önkormányzati lakásban, amelyek Bécs újonnan kialakított klímavédelmi területein fognak épülni a következő években – adta hírül a Recity.

A globális felmelegedés mérséklésére ezekben az épületekben hűtésre, fűtésre és meleg víz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak majd, úgymint napenergiát vagy biomasszát.

Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti.

Az osztrák főváros 2020 közepéig számos ilyen területet alakít ki a kerületekben, ahol a jövőt a megújuló, környezetbarát energiahordozók jelentik, és a környezet adta adottságok kerülnek előtérbe.

A Favoriten egyike Bécs legjobban melegedő területeinek Fotó: pixabay.com

Bécs elkészíttette a város hőtérképét is, hogy megtudja, hol vannak a legforróbb területek, hol található a legkevesebb zöldterület, és hol él a gyermekek és idősek többsége – a kánikulai napok ugyanis őket viselik meg a legjobban.

Kiderült, hogy a város legforróbb területei Favoritenben, Ottakringben, a Landstraßén és Margaretenben találhatók, mintegy 47 000 gyerekkel és időssel.

„Most már pontosan tudjuk, hogy hol kell cselekednünk. Egyrészt gyors, rövid távú intézkedéseket tehetünk, másrészt ügyelünk arra, hogy a hosszú távú projektek során fákat ültessünk, padokat állítsunk fel a pihenéshez és a beszélgetéshez, zöldterületeket létesítsünk, és vízi játszótereket alakítsunk ki” – nyilatkozta Birgit Hebein főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: recity.hu
Vissza
Hírfolyam