2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cselekvést sürget az ENSZ-főtitkár

António Guterres számít a közvélemény és a nyilvánosság nyomására, hogy a világ kormányait határozottabb lépésekre kényszerítsék az általa vészhelyzetnek tartott klímaváltozás megfékezése érdekében.

A főtitkár a kormányzatok és a civil társadalom felelősségéről, Bernie Sanders terveiről és a klímaváltozás mérsékléséhez szükséges lépésekről beszélt a Covering Climate Now partnereinek adott exkluzív interjúban – írja az említett klímaügyi szemléletformáló együttműködésben részt vevő Index.

A főtitkár az interjúban leszögezte:

A kormányokat – előbb vagy utóbb – mindig befolyásolja a közvélemény alakulása, és ez világszerte így van. 

A főtitkár szerint sokkal biztatóbb lenne a helyzetünk, ha az Egyesült Államok kormánya határozottan elkötelezett lenne a klímavédelem mellett, az ázsiai országok – Kínát és Japánt megemlítve – pedig felhagynának a szénerőművek exportjával. Amíg ezek nem valósulnak meg, arra kéri az egész társadalmat, hogy próbáljanak nyomást gyakorolni a kormányaikra, hogy megértsék: gyorsan kell cselekedni.

Forrás: Covering Climate Now/youtube.com

Hat nappal az ENSZ-klímacsúcs előtt Guterres megemlítette a fiatal aktivisták kiemelkedő szerepét is, példaként arra, hogy a civil társadalom hogyan gyakorolhat nyomást a kormányokra.

A kormányoktól azt várja, hogy betartsák a 2015-ös párizsi megállapodást, melynek értelmében a felmelegedést 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

„Ne beszédet, tervet hozzatok” – mondta Guterres pár hónappal a csúcstalálkozó előtt, és úgy tűnik, hogy a plenáris ülésen tényleg csak azok a vezetők szólalhatnak majd fel, akik megfogadják a főtitkár javaslatát. A részt vevő országoknak a következő három dolog közül legalább egyet meg kellett fogadniuk: karbonsemlegessé válni 2050-ig;
határozottan megerősíteni a párizsi megállapodás által meghatározott nemzeti kibocsátáscsökkentés betartását; vagy értelmes ígéretet tenni a Zöld Klíma Alapnak. 

Az Indexen megjelent összefoglalóból azt is megtudhatjuk, miként vélekedik az ENSZ főtitkára az amerikai Green New Deal tervezetről, és megismerhetjük a kibocsátás adóztatása mellett felsorakoztatott érveit is.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával? Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam