2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehetséges felére csökkenteni a kibocsátást 2030-ra

A globális gazdaság minden ágazatában megvan a lehetőség arra, hogy gyors mértékben a felére csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást 2030-ra a jelenleg létező technológiákkal és magatartásbeli változtatásokkal – véli egy nemzetközi kutatócsoport.

A nap- és szélenergia globális kapacitása oly gyors ütemben bővül jelenleg, hogy 2030 körül a globális energiatermelés 50 százalékát fogja adni. Ha az elektromos gépkocsik gyors elterjedése fenntartható a világ bizonyos részein, 2030-ra ezek a gépkocsik adhatják a piac 90 százalékát, ami jelentősen csökkentheti a közlekedésből származó gázkibocsátást – olvasható az Exponential Climate Action Roadmap című jelentésben.

Az ExponentialRoadmap.org kezdeményezés honlapján közzétett jelentés elkészítésében tudósok, innovációs szakemberek, vállalatok és nem kormányzati szervezetek, mint a  Future Earth, a WWF, az Ericsson, a Sitra Innovation Fund, a Stockholm Resilience Centre és az Internet of Planet vettek részt.

  A szakértők 30 területet azonosítottak az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése érdekében a megújuló energiáktól kezdve az élelmiszer-előállításban, a várostervezésben, a nemzetközi közlekedésben megvalósítandó változásokon át az erdőirtás elkerüléséig.

A jelentés szerint az erdőirtás beszüntetése, a korszerű földhasználat mintegy 9 milliárd tonna szén-dioxiddal egyenértékű gázkibocsátás-csökkentést eredményezhetne 2030-ra.

„Jelenleg könnyebb elképzelni egy klímakatasztrófát, mint egy gyors gazdasági átalakulást, ám a következő évtizedben a történelem leggyorsabb átalakulása lehet az energia terén” – mondta Owen Gaffney, a Future Earth és a Stockholm Resilience Centre kutatója.

Nyomon vagyunk? Fotó: shutterstock.com

A jelentés készítői szerint az átmenet kulcsa az egyre növekvő társadalmi mozgalmakban van, amelyek azonnali fellépést követelnek a klímaváltozás feltartóztatására. 

„Az emberek alábecsülik az exponenciális növekedés erejét. Norvégiában az elektromos gépkocsik eladása öt év alatt 6 százalékról 47-re emelkedett. Ha a megújuló energiák használata minden öt-hat évben megkétszereződik, akkor az előrejelzéseknél jóval gyorsabban szoríthatják ki a fosszilis energiahordozókat. De határozott politika kell hozzá” – vélekedik Owen Gaffney.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam