2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az államfő pontosít

Nem az Európai Unió kibocsátása, a közösen elért megtakarítás törpül el a Kínából származó szén-dioxid-kibocsátás mellett.

Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – fogalmazott korábban Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában.

A köztársasági elnök ennek alátámasztására elmondta: a magyar emisszió a világ kibocsátásának 137 ezred részét teszi ki, az Európai Unió kibocsátásának pedig csak 1 százalékát, míg az egész EU a világ kibocsátásának nem egészen 10 százalékát adja.

A szén-dioxid-kibocsátásunk nagyságrendjének érzékeltetésére hozzátette, az Európai Unió 28 országának összes éves kibocsátása 2017-ben annyi volt, amennyit Kína valamivel több mint egy nap alatt a légkörbe bocsátott – utóbbi  kijelentését azonban több portál is vitatta, joggal. Áder János az MTVA-nak adott nyilatkozatában szeptember 22-én elismerte, pontatlanul fogalmazott:

Nem a 28 tagállam kibocsátásával, hanem az általuk elért szén-dioxid-megtakarítás mennyiségével volt azonos Kína egy napra eső kibocsátása 2017-ben.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Áder János a New Yorkban megrendezésre kerülő ENSZ-klímacsúcson elmondott beszédében leszögezte: Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a párizsi klímacél teljesüljön – ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam