2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson

„Az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem kell termelnünk” – Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe New York-i felszólalásában Áder János. A klímacsúcson ezúttal elsősorban azon országok képviselői kaptak felkérést a plenáris ülésen való felszólalásra, amelyek klímateljesítményük alapján mások számára is példaértékű megoldásokkal szolgálhatnak.

A köztársasági elnök a plénum előtt elmondta: a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk. „A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egynegyede” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A klímacsúcson a magyar államfő bejelentette: Magyarország a következő három esztendőben közel 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Áder János leszögezte: a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok. Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi célunk teljesüljön – ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény.

Az ENSZ New York-i székháza 2019. szeptember 23-án. Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezletén 66 állam- és kormányfő vett részt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az egynapos New York-i klímacsúcsot António Guterres ENSZ-főtitkár azzal a felkéréssel hívta össze, hogy ott a tagországok világos vállalásokat tegyenek, és ne üres ígéretekkel érkezzenek. Most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kaptak felszólalási lehetőséget az ENSZ klímacsúcsán. A magyar köztársasági elnök felszólalásában azért is indokoltnak nevezte az ENSZ főtitkárának kezdeményezését, mert a 2015-ös párizsi megállapodás óta nem csökkent, hanem nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása.

Tervek és eredmények

A köztársasági elnök elmondta: Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését. Mint fogalmazott, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy az ország energiafogyasztása is csökkent – ugyanakkor gazdasági teljesítménye jelentősen nőtt. 

„Tavaly 0,6 százalékos kibocsátáscsökkenés mellett 5 százalékkal nőtt a magyar GDP: az egy főre eső kibocsátásunk az egyik legalacsonyabb az iparosodott országok között, az USA-é például 3,5-szerese.”

Kiemelte, hogy Magyarország 24 legnagyobb városa csatlakozott a legambiciózusabb nemzetközi klímaövezethez, tagja az Under2-nak. „Mindannyian, akik ma New Yorkban összegyűltünk, azt szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül csak annyi szén-dioxidot bocsátanánk ki a világban, amennyit a természetes elnyelők, növényzet, talaj, víz semlegesíteni tudnak”.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök kijelentette:

Magyarország azon három vállalása, mely szerint 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását és bővíti atomerőművi termelését, lehetővé teszi, hogy a magyarországi áramtermelés 90 százaléka 2030-ra, szén-dioxid-mentes legyen.

Áder János az elérhető célok közé sorolta, hogy a magyarországi épületek energiahatékonyságát 2050-re legalább 30 százalékkal javítsák. Hozzátette, hogy 2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb városunkban a közösségi közlekedésben már csak „E” autóbuszokat fogunk használni, illetve hogy Magyarország folytatja erdőtelepítési programját. Az elmúlt 100 évben a magyarországi erdőterület nagysága a kétszeresére nőtt – 2050-re az erdőterületeket 30 százalékkal szeretnék növelni az országban.

Magyarország Virtuális erőmű programja az energiahatékonyságot kívánja javítani magánszemélyeknél, cégeknél, állami intézményeknél. A programnak köszönhetően a magyarországi áramfogyasztás 6 százalékát nem kellett fosszilis forrásból előállítani.

A programot Olaszországban, Nagy Britanniában, Romániában is elkezdték alkalmazni – mondta el Áder János.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök a következő napokban több hivatalos találkozót bonyolít le New Yorkban. Szerdán kétoldalú megbeszélést folytat António Guterres főtitkárral is, valamint felszólal a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón, és jeles tudósokkal találkozik a CUNY Hunter College-ban.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak Álmodd meg te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat! Japánban 13 670 medveészlelést regisztráltak fél év alatt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam