2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson

„Az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem kell termelnünk” – Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe New York-i felszólalásában Áder János. A klímacsúcson ezúttal elsősorban azon országok képviselői kaptak felkérést a plenáris ülésen való felszólalásra, amelyek klímateljesítményük alapján mások számára is példaértékű megoldásokkal szolgálhatnak.

A köztársasági elnök a plénum előtt elmondta: a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk. „A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egynegyede” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A klímacsúcson a magyar államfő bejelentette: Magyarország a következő három esztendőben közel 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Áder János leszögezte: a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok. Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi célunk teljesüljön – ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény.

Az ENSZ New York-i székháza 2019. szeptember 23-án. Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezletén 66 állam- és kormányfő vett részt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az egynapos New York-i klímacsúcsot António Guterres ENSZ-főtitkár azzal a felkéréssel hívta össze, hogy ott a tagországok világos vállalásokat tegyenek, és ne üres ígéretekkel érkezzenek. Most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kaptak felszólalási lehetőséget az ENSZ klímacsúcsán. A magyar köztársasági elnök felszólalásában azért is indokoltnak nevezte az ENSZ főtitkárának kezdeményezését, mert a 2015-ös párizsi megállapodás óta nem csökkent, hanem nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása.

Tervek és eredmények

A köztársasági elnök elmondta: Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését. Mint fogalmazott, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy az ország energiafogyasztása is csökkent – ugyanakkor gazdasági teljesítménye jelentősen nőtt. 

„Tavaly 0,6 százalékos kibocsátáscsökkenés mellett 5 százalékkal nőtt a magyar GDP: az egy főre eső kibocsátásunk az egyik legalacsonyabb az iparosodott országok között, az USA-é például 3,5-szerese.”

Kiemelte, hogy Magyarország 24 legnagyobb városa csatlakozott a legambiciózusabb nemzetközi klímaövezethez, tagja az Under2-nak. „Mindannyian, akik ma New Yorkban összegyűltünk, azt szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül csak annyi szén-dioxidot bocsátanánk ki a világban, amennyit a természetes elnyelők, növényzet, talaj, víz semlegesíteni tudnak”.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök kijelentette:

Magyarország azon három vállalása, mely szerint 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását és bővíti atomerőművi termelését, lehetővé teszi, hogy a magyarországi áramtermelés 90 százaléka 2030-ra, szén-dioxid-mentes legyen.

Áder János az elérhető célok közé sorolta, hogy a magyarországi épületek energiahatékonyságát 2050-re legalább 30 százalékkal javítsák. Hozzátette, hogy 2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb városunkban a közösségi közlekedésben már csak „E” autóbuszokat fogunk használni, illetve hogy Magyarország folytatja erdőtelepítési programját. Az elmúlt 100 évben a magyarországi erdőterület nagysága a kétszeresére nőtt – 2050-re az erdőterületeket 30 százalékkal szeretnék növelni az országban.

Magyarország Virtuális erőmű programja az energiahatékonyságot kívánja javítani magánszemélyeknél, cégeknél, állami intézményeknél. A programnak köszönhetően a magyarországi áramfogyasztás 6 százalékát nem kellett fosszilis forrásból előállítani.

A programot Olaszországban, Nagy Britanniában, Romániában is elkezdték alkalmazni – mondta el Áder János.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök a következő napokban több hivatalos találkozót bonyolít le New Yorkban. Szerdán kétoldalú megbeszélést folytat António Guterres főtitkárral is, valamint felszólal a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón, és jeles tudósokkal találkozik a CUNY Hunter College-ban.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam