2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha nem volt még ekkora klímatüntetés

A szeptember 20-án indult globális sztrájk a valaha volt legnagyobb tömegmozdulás a klímaváltozás ügyében, világszerte milliók vonultak és vonulnak utcára.

A 350.org által szervezett globális tüntetési hét szeptember 20-án vette kezdetét, így a demonstrációk a klímaügyi ENSZ-konferenciával egy időben zajlanak. Budapesten szeptember 27-ére szerveznek klímatüntetést, a hét során Gyulán és Pécsen is várható hasonló rendezvény – írja a Portfolio.

A klímaváltozás ellen intézkedéseket követelő bangladesi diákok tüntetnek a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom felhívására Dakkában 2019. szeptember 20-án Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam

Pénteken New York városban több mint 1 millió diáknak engedték meg, hogy kihagyja az aznapi iskolanapot, és szükség esetén szülői kísérettel részt vegyen a klímatüntetésen.

Az MTI beszámolója szerint Németország számos városában ezrek vettek részt a tiltakozó akciókban, Berlinben pedig a megmozdulás százezres méretet öltött. Londonban a fiatalok a kormányzati és parlamenti negyednek helyet adó Westminster kerületben tüntettek. Lengyelországban ezrek, többségében fiatal diákok vonultak utcára több mint hatvan városban. Diákok ezrei tiltakoztak Prágában és Csehország több tucat vidéki városában is. 

Európán kívül klímavédelmi tüntetéseket tartottak egyebek között Ausztráliában, Indiában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, a Dél-afrikai Köztársaságban, Ugandában, Kenyában, de megmozdulásokra került sor például a Salamon-szigeteken, Kiribatin és Vanuatun is.

Világszerte utcára vonultak a tüntetők Forrás: The Hindu/youtube.com

A globális klímasztrájkhoz várhatóan több technológiai nagyvállalat dolgozói is csatlakoznak majd. Alphabet-, Apple-, Facebook- és Microsoft-alkalmazottak is tüntettek, az Amazon munkatársai is cselekvésre szólítják fel vállalatukat: követelik, hogy az Amazon 2030-ig csökkentse nullára a károsanyag-kibocsátását, és hogy kezdje el elektromos kocsik tesztelését és bevezetését a leginkább szennyezéssel sújtott területeken. Mint a csoportjukban megjelent dokumentum fogalmaz,

„az Amazon vállalati dolgozóinak ideiglenes munkabeszüntetése  lesz az első alkalom, hogy  a techipar egyik szereplője ilyen módon áll ki a klímaügy mellett.”

A Times szerint több mint 600 egészségügyi szakember írt alá egy digitális orvosi papírt, amiben arra ösztönzik a tanárokat, hogy engedjék el a diákjaikat, mert a klímaváltozás veszélyt jelent az egészségükre.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam