2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az E.ON idén is díjazta a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezéseket

Az E.ON idén harmadik alkalommal adta át az E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatosság népszerűsítésére szolgál.

A cég márciusban hirdette meg az Energy Globe Magyarország versenyt, amely egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része, és amelyben idén már 182 ország vesz részt. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 150 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket, és díjazták hat kategóriában az innovatív, fenntartható ötleteket.

Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját, egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Hernádszentandrás Község Önkormányzata nyerte meg,

az általuk kialakított BioSzentandrásnak nevezett ökogazdálkodási rendszerrel.  Hernádszentandrás egyúttal a pályázat Önkormányzat kategóriáját is megnyerte.

Hernádszentandráson zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki Forrás: e.on/facebook.com

Az Egyéni kezdeményezés kategóriában a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert lett a legjobb, amelyben egy elhanyagolt, szemetes belvárosi foghíjtelket formáltak szép és a közösség számára is hasznos területté. Az Épület kategória győztese a Borsod megyei Irotán található Irota EcoLodge elnevezésű klímasemleges üdülőhely lett, amit kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építettek fel, a meleg vizet napkollektorok állítják elő, az áramot pedig napelemek termelik.

A Jövő generációja kategóriában egy környezetvédelmi oktatóterem, a pécsi Öko-Kuckó végzett az élen. A Vállalat kategória nyertese a Terrán GENERON napelemes tetőcserép, amelynek a különlegessége, hogy a napcellákat úgy integrálják az egyedi tetőcserepek felszínére, hogy azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel.

Az Ötlet kategóriában a SOL-ART elnevezésű úszó solarpanelt díjazták, a fejlesztés lényege, hogy a napelemeket egy olyan különleges bevonattal látják el, amely lehetővé teszi, hogy azok a vízen lebegjenek.

Neked ajánljuk
Két újrahasználati bolt is nyílhatna az I. kerületben Az Európai Bizottság elnöke szigorúbb klímavédelmi célok kijelölését sürgeti Te milyen fogyasztó vagy? Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam