2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas városi erdőkkel a klímaváltozás ellen

Az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére összesen félmillió hektárnyi területen alakítana ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tervei szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás mértéke hozzájárul a klímaváltozáshoz. A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát, és megfékezné a talajpusztulást.

A New York-i klímacsúcson az ENSZ tárgyalásokat indított arról, hogy 2030-ra megvalósítsák a félmillió hektáros városi erdők tervét.

Simone Borelli, a FAO szakértője elmondta: „a kínai városok például nagyon gyorsan nőnek, és húsz év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni. Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek” – fejtette ki.

Forrás: Food and Agriculture Organization of the United Nations/youtube.com

A FAO adatai szerint megfelelő kezelés mellett a városi erdők a levegő hőmérsékletét akár 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik.

A terv szerint Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogatnák a zöld területek kialakítását.

– fejtette ki Csü Tung-ju, a FAO igazgatója a szervezet közleményében. A probléma különösen a száraz területeken nagy, ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket a szárazságokra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, áradásokra és földcsuszamlásokra.

A projekt megvalósításában a világhírű Kew Gardens angol botanikus kert és kutatóközpont és a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő Cities Climate Leadership Group (C40) nevű szervezet segíti a FAO-t .

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam