2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton a karbonsemlegesség felé

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz – utalt a konkrét ígéretek listájára António Guterres ENSZ-főtitkár, aki hétfőn New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsot.

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten 66 állam- és kormányfő – köztük Áder János köztársasági elnök – vesz részt. A megnyitón António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re – számolt be az MTI alapján a Magyar Nemzet online kiadása.

Résztvevők az ülésteremben az ENSZ klímacsúcsa előtt a világszervezet New York-i székházában 
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg fiatal svéd klímavédő aktivista többek között úgy fogalmazott, hogy a világ vezetői „üres szavaikkal ellopták az álmait és a gyermekkorát”. A fiatalok jövője került veszélybe – hangoztatta a 16 esztendős Thunberg, aki szerint a változás elkerülhetetlen.

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta:

meghallották a fiatalok figyelmeztetését, és felszólította a világ vezetőit, lépjenek fel a klímaváltozás globális kihívása ellen.

Merkel kormánya az előző héten fogadott el klímavédelmi tervet, amelynek értelmében Németországban „fokozatosan beárazzák” a szén-dioxid-kibocsátást, és a lakosság terheinek növelése nélkül ösztönzik a klímabarát magatartást.

 A klímacsúcson az előzetes program ellenére, teljesen váratlanul megjelent Donald Trump amerikai elnök is Mike Pence alelnök kíséretében. Ferenc pápa nagyobb, átfogó erőfeszítésekre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ-klímacsúcs alkalmából készített videófelvételen:

Forrás: Vatican News - English/youtube.com

A New York-i konferencia napján, hétfőn, Oroszország bejelentette, hogy megvalósítja a 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményt, miután Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő aláírt egy szeptember 21-én keltezett kormányhatározatot, amellyel Moszkva véglegesen elfogadta az egyezményt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam