2019. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

130 bank kötelezte el magát a klímavédelem mellett

A világ pénzintézeti eszközállományának harmada felett rendelkezik az a több mint 130 bank, amely hivatalosan is bevezeti az ENSZ által fémjelzett „felelősségteljes bankolási” irányelveket.

Az irányelvek arra buzdítják az összesen 47 000 milliárd dollárnyi eszközállománnyal rendelkező bankokat, hogy segítsék az átállást a megújuló energiaforrásokra és az alacsony szénfogyasztású gazdaságra, míg a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatok finanszírozását a háttérbe kell szorítaniuk. Emellett a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltakat is be kell tartaniuk majd a pénzintézeteknek – írja a Reuters alapján a Portfolio.

Az egyezmény konkrét intézkedések helyett inkább csak irányelvekből áll, és nem tartalmaz semmilyen materiális büntetést ezek be nem tartására, így kérdéses, mennyiben jelent majd tényleges paradigmaváltást a pénzintézetek stratégiájában.

Simone Dettling, az egyezmény egyik főtárgyalója szerint ugyanakkor a reputációs kockázat elég visszatartó erőt biztosít a bankok számára.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben A jövő élhető városait az együttműködés és az innováció teremtheti meg Milyen áron dübörög a rock? Kétezer háztartást láthat el tiszta energiával a szeghalmi naperőmű A magyar uniós polgárok is fontos ügynek tartják a klímaváltozást
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam