2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétségbeejtő kép rajzolódik ki az új ENSZ-jelentésből

Ha nem sikerül csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, rövid úton egymás hatását és a bolygó melegedését erősítő folyamatok csapdájában találhatjuk magunkat.

Az ENSZ 31 éve működő Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) a New York-i klímacsúcs után megjelentette a harmadik különjelentését. Ez a special reportként emlegetett dokumentum az éghajlatváltozás óceánokra és a krioszférára mért hatásait vizsgálja, tehát az óceáni élővilág, illetve a Földön található összes hó- és jégtakaró jelenlegi és várható állapotáról ad jelentést – írja a hvg.hu

A tavalyi, első special reportban arra figyelmeztettek a kutatók, hogy az előzetes becslésekkel ellentétben már a másfél fokos felmelegedés is elegendő a drámai következményekhez. Augusztusi, második különjelentésükben többek között az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó szennyezéssel foglalkoztak, amely az összes károsanyag-kibocsátásunk harmadáért felelős.

Ezek a jelentések nem önálló kutatásokon és méréseken alapulnak, hanem a klímaváltozás témakörében megjelent több ezer kutatást értékelik ki. A legújabb dokumentum 7000 tanulmány alapján, 104 szerző és szerkesztő részvételével összegzi, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, ha nem szabunk gátat a környezetkárosításnak:

  • Emelkedő tengerszint, elsavasodó óceánok: Az óceán a levegőből hőt és szén-dioxidot nyel el, ám minél jobban „igénybe vesszük” ezt az elraktározó képességét, annál melegebbé és savasabbá is válik. Amiatt akár 80 százalékkal is csökkenthet a felső vízrétegek oxigéntartalma, ami a tengeri élővilág és vele a halászat teljesítményének csökkenéséhez vezet.
  • Az üvegházgázok kibocsátásának eredményeként eddig 16 centiméterrel emelkedett a tengerszint, és ez a változás folyamatosan gyorsul. Magas károsanyag-kibocsátás esetén a tenger szintjének növekedése száz év múlva már négyszer olyan gyors lesz, mint napjainkban. Ha viszont radikálisan csökkentjük az emissziót – és ez a jó hír –, akkor a tengerszint emelkedése ebben a században körülbelül 43 centire korlátozódna.
  • A növekvő tengerszint hatására a sós víz beszivárog a talajba és az ivóvízbe, a szikesedés így a part menti mezőgazdaságot és a vízbiztonságot is fenyegetheti, akár Európában is.
  • A ciklonok hevesebb esőzéseket és erősebb szeleket hoznak. Az El Niño és a La Niña jelenségek sokkal szélsőségesebbé válnak.
  • Az olvadás egy öngerjesztő folyamat, mert minél kevesebb a bolygónkon a hó- és jégtakaró, annál kevesebb az olyan fehér felület, amely visszaverné a Nap meleg sugarait a világűrbe. Néhány hegyvidéki térség 2100-ig elveszítheti a gleccserek több mint 80 százalékát, és sok gleccser teljesen eltűnik majd. 
  • A tartósan fagyott talaj, a permafroszt olvadása óriási mennyiségű szén-dioxidot és metánt szabadíthat fel a légkörbe, ugyancsak tovább gyorsítva a globális felmelegedést.
Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam