2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Budapesten is több ezren vonultak a klímáért

Pénteken hazánkban is megtartották a III. Globális Klímasztrájkot az élhető jövőért, a Fridays for Future (FFF) Magyarország (Péntekek a jövőért) és az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) szervezésében.

A délelőtt 10 órakor kezdődött események középpontjában a budapesti vonulás állt a Clark Ádám térről a Kossuth Lajos térre. A Szabadság téren felszólalások várták a klímatüntetőket. Vidéken 15 helyen szerveztek tüntetéseket, köztük Miskolcon, Debrecenben, Szegeden és Pécsen.

Az itthoni megmozdulások egyik szervezője, Pribéli Levente a Népszava kérdésére elmondta:

a szeptember 20–27. között lezajlott klímahét legfőbb célja az volt, hogy az emberek minél jobban megismerjék az ökológiai és klímaválság hatásait, ezen túl pedig az, hogy elérjék az ökológiai és klímavészhelyzet kihirdetését.

Az FFF budapesti szervezete különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a biológiai sokféleség megőrzése. Az ENSZ egyik testülete májusi jelentésében megállapította, hogy a biológiai sokféleség csökkenésének öt fő oka van, ezek egyike pedig a klímaváltozás. 

A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2019. szeptember 27-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közben például Új-Zélandon is diákok tízezrei tüntettek – több mint negyven helyszínen – a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépést követelve. A diákokhoz szülők, nagyszülők és dolgozók is csatlakoztak, a szervezők értesülései szerint a lakosság 3,5 százaléka, 170 ezer embert vett részt az országos megmozduláson. 

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam