2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak közös erőfeszítéssel juthatunk előre

Az emberiség történetében nem számít újdonságnak, hogy súlyos problémákat több ezer kilométerről, az érintettek feje fölött és értékes tudása nélkül próbáljunk megoldani – de ha a klímaváltozás kezelésében is ezt a gyakorlatot követjük, annak mindannyian megfizetjük az árát. 

Az ENSZ számos programmal dolgozik azon, hogy a klímaváltozás által legsúlyosabban érintett régiók legsérülékenyebb csoportjai számára lehetőséget és forrásokat biztosítson élethelyzetük javítására és a sorsukat meghatározó döntések befolyásolására.

A klímaváltozással együtt járó társadalmi kataklizmák – az aszály, az élelmiszer- és ivóvízhiány –  különösen nehéz helyzetbe hozzák a nőket, akiket az elsődleges negatív hatások mellett a közvetett következmények, az erőszak elszabadulása, a kényszerházasságok gyakoribbá válása és az elharapózó emberkereskedelem is sújt.

A nők háttérbe szorításával a képességek, készségek és a tudás, amelyekkel hozzájárulhatnának a klímaváltozással járó kihívások kezeléséhez, családi, közösségi és nagypolitikai szinten is veszendőbe mennek. 

Forrás: UN Women/youtube.com

Az ENSZ EmPower projektje ezért célul tűzte ki, hogy a nők, de marginális csoportok számára is teret adjon nézőpontjuk, érdekeik és képességeik megjelenítésére, hogy ők is hozzájárulhassanak az emberiség alkalmazkodóképességének kialakításához és a fenntarthatóság eléréséhez.

A program

  • bátorítja és segíti a nőket és más hátrányos helyzetű csoportokat a döntéshozatali folyamatokban való részvételben;
  • lehetővé teszi, hogy a nők a megújuló energiák alkalmazásával stabil megélhetésre tegyenek szert;
  • a kort, nemet és egyéb jellemzőket is figyelembe vevő, részletes statisztikák készítésével segíti elő a döntéshozók széles körű informálását;
  • elősegíti a klímaváltozás és a természeti katasztrófák következményeinek enyhítését célzó nemspecifikus intézkedések kidolgozását;
  • a katasztrófakezeléssel kapcsolatos helyi tudást, intézményeket és folyamatokat  emberi és nőjogi szempontokkal egészíti ki. 

A 2016-os World Risk Report alapján a klímaváltozás és a természeti katasztrófák szempontjából legnagyobb kockázatoknak kitett 15 országból 10 Ázsiában, illetve a csendes-óceáni térségben található. Ezért a projekt első szakasza 2018–2022 között, számos kormányzati és civil szervezet részvételével Banglades, Kambodzsa és Vietnám területén valósul meg.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: empowerforclimate.org
Vissza
Hírfolyam