2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire gondolunk, amikor fenntartható gazdaságról beszélünk?

A célok pontos meghatározása nélkül semmilyen változás –  az erőforrás-hatékony és karbonszegény gazdaságra való áttérés sem –valósítható meg. Ezért az Európai Unió a fenntartható gazdasági működés meghatározására szolgáló osztályozási rendszert alakít ki.

Jelenleg nem létezik olyan egységes uniós vagy globális osztályozási rendszer, amely meghatározná, hogy mely gazdasági tevékenység minősül fenntarthatónak. Az állandó képviselők jóváhagyták a tanács álláspontját egy uniós osztályozási rendszer, más szóval „taxonómia” létrehozására irányuló javaslattal kapcsolatban – írja a Világgazdaság.

A javasolt rendelet célja, hogy választ adjon két kihívásra: csökkentse a piaci alapú kezdeményezésekből és nemzeti gyakorlatokból eredő széttagoltságot, illetve mérsékelje a „zöldre festést”, vagyis azt a kereskedelmi gyakorlatot, amikor a pénzügyi termékeket a „zöld” vagy „fenntartható” címkével illetik, holott valójában nem felelnek meg az alapvető környezetvédelmi előírásoknak sem. 

Ez a rendszer egységes meghatározásokat biztosít majd a vállalkozások és a beruházók számára, amelyek alapján azonosítható lesz, hogy mely gazdasági tevékenységek tekinthetők környezeti szempontból fenntarthatónak.

A tanácsi álláspontban ismertetettek szerint a javaslat hat uniós környezetvédelmi célkitűzést azonosít és határoz meg:

  • az éghajlatváltozás mérséklése;
  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás;
  • a víz és a tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme;
  • a körforgásos gazdaságra való áttérés, beleértve a hulladékkeletkezés megelőzését és az újrafeldolgozást;
  • a környezetszennyezés megelőzése és csökkentése; valamint
  • a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása.

Ahhoz, hogy egy gazdasági tevékenység környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljön, jelentős mértékben hozzá kell járulnia legalább egy környezetvédelmi célkitűzéshez, nem sértheti súlyosan egyik környezetvédelmi célkitűzést sem,
az adott tevékenységet bizonyos alapvető társadalmi és irányítási biztosítékok betartása mellett kell végrehajtania, és meg kell felelnie a szakmai átvilágítási kritériumoknak.

Neked ajánljuk
185 kiállítóval és szemléletformáló programokkal megnyitja kapuit a fenntarthatósági expó Áder János: a „dobd el”-kultúra nem fenntartható Komposztáló robot lett a startupverseny győztese Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam