2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Freiburg példát mutat a világnak

Van egy város a Fekete-erdő szélén, amely évtizedek óta folytat sikeres klímavédelmi törekvéseket, példát mutatva a világ számos államának és önkormányzatának.

Évente több mint 200 delegáció érkezik Freiburgba, hogy megvizsgálja a sikeres programot, és a küldöttek egybehangzóan azt tapasztalják, hogy a zöld program sikerességét nem egy-két nagy intézkedés szavatolja, hanem rengeteg, sokszor egészen apró szabályozás, amelyek együttesen óriási változásokat eredményeztek – írja a Privátbankár.

A német városban évtizedek óta környezetbarát és szén-dioxid-takarékos irányvonal mentén fejlesztenek: nagy összegeket fektettek a megújuló energiába, életbe léptették Németország legszigorúbb épületenergetikai előírásait, felépítettek egy teljes alacsony emissziós negyedet, nagyban növelték a bicikliutak és villamosvonalak számát, valamint kiszorították az autókat a belvárosból.

A belváros java részét gyalogosoknak, kerékpárosoknak és villamosozóknak tartják fenn Fotó: Andreas Schwarzkopf/Wikimedia Commons

Minden lakos ingyenes látogatást és tanácsadást kérhet az önkormányzat klímaszakembereitől arról, hogy hogyan tudná csökkenteni otthona szénlábnyomát.

Mindennek eredményeképpen a 230 ezres városban 1992 óta több mint 37 százalékkal esett az egy fejre jutó üvegházgáz-kibocsátás, messze jobb eredményt hozva, mint az országos átlag.

Freiburg zöld elhatározásának legerősebb szimbólumává a Vauban vált: ez a városközponttól délre fekvő, egykori francia laktanya ma már egy komplett, alacsony emissziós városnegyed, mely 5500 embernek ad otthont Fotó: Claire7373Andrewglaser/Wikimedia Commons

A jövőre nézve is vannak terveik: létesíteni akarnak egy új, 15 ezer fős városrészt, amely teljes egészében emissziómentes lesz. A programban szerepel még egy szénsemleges focistadion, a közösségi közlekedés további bővítése és az autókat illető újabb szigorítások bevezetése is.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot kormányzati programba A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam