2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Homo calidus – Közeleg a „forrófejű ember” kora?

A változó klíma nem csak a környezetünkön hagyhat nyomot – az elárasztott part menti városokban, elsivatagosodott erdők és kiszáradt folyómedrek mentén egy olyan embert találunk majd, aki gyakran hibázik, türelmetlenebb, ráadásul indulatos is. 

Az emberi viselkedés és a klímaváltozás között nem egyoldalú a viszony: ahogyan az ember hatással van a Föld éghajlatára, úgy az éghajlat is hatással van az emberi viselkedésre. Egy olyan világban, ahol az alapvető erőforrások, mint a víz, egyre szűkösebbek, az erőszakos konfliktusok ugrásszerű növekedésével is számolnunk kell, ahogy erre Szíria példája szomorú bizonyságul szolgált.

Minden két Fahrenheit-fok melegedés az átlaghőmérsékletben 24 000 gyilkosságot és erőszakos támadást jelent –

a bűncselekmények ilyen arányú évenkénti növekedésével számoltak az Egyesült Államokban klímatudósok, mikor a globális felmelegedés emberi viselkedésre gyakorolt hatását próbálták modellezni.

Utcakép a romba dőlt Szíriából Fotó: pexels.com

A kutatók az emberi információfeldolgozás működésének leírására két Nobel-díjas tudós, Daniel Kahneman és Amos Tversky nyomán két rendszert használnak, amelyek eltérő sebességgel, eltérő mélységben és eltérő költségekkel dolgozzák fel a külvilág eseményeit. 

Az első az automatikus, gyors, érzelem- és asszociatív alapú intuíciók kialakításáért felel. A másik egy lassabb, kritikus gondolkodású rendszer, aminek ugyanakkor sokkal több energiára (cukorra) van szüksége, és nagy terhelés alatt viszonylag gyorsan kimerül.

A hőség hatására az információ feldolgozásáért felelős rendszerek egyensúlya és költségeik megváltoznak.

Az egyes rendszer hajlamos felületes megfigyelések és benyomások alapján döntéseket hozni emberekről vagy akár társadalmi folyamatokról is – de hibáit ideális esetben a kettes rendszer működése korrigálja. Azonban ha az erőforrások a környezet felmelegedése miatt korlátozottabbak, a felülvizsgálat problémássá válik: a kettes rendszer több esetben fogja kritika nélkül átvenni az egyes által kreált logikailag hibás első benyomásokat, és fog ez alapján döntéseket hozni, hiedelmeket kialakítani.

A megváltozott klíma embere, a homo calidus (a latin kifejezés egyszerre jelent forróságot és meggondolatlanságot) jobban ragaszkodik az előítéleteihez, és érzéketlenebb mások problémáira is – mutat rá a Népszavában megjelent írásában Szegőfi Ákos.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam