Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzedékeken átívelő klímatüntetés Új-Zélandon

Új-zélandi diákok tízezrei tüntettek több mint negyven helyszínen a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépésért pénteken. A diákokhoz szülők, nagyszülők és dolgozók is csatlakoztak, így tiltakozásuk először öltött nemzedékeken átívelő jelleget.

Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban több mint 40 ezren vonultak utcára a szervezők szerint. 

A diákok átadtak egy nyílt levelet a parlamentnek, amelyben rendkívüli helyzet kihirdetését kérték az éghajlatváltozásra tekintettel, és azt követelték, hogy a kormány alapozza megújuló energiaforrásokra a gazdaságot.

A petíciót 11 ezren írták alá. Más helyszíneken a tanulók fákat ültettek és partszakaszokat tisztítottak meg a szeméttől.

Fotó: TIME/youtube.com

Az új-zélandi tüntetések szervezői a Twitteren azt írták:

megbízható értesülések szerint a lakosság 3,5 százaléka, 170 ezer embert vett részt az országos megmozduláson.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy négy ország pártfogását sikerült megszereznie egy új kereskedelmi megállapodáshoz, amelynek célja a klímaváltozás elleni küzdelem. Jövő év elején megkezdődhetnek a tárgyalások Norvégiával, Izlanddal, Costa Ricával és a Fidzsi-szigetekkel, és reméli, hogy mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért Természettől kölcsönzött megoldásokkal alkalmazkodhatnak a világ városai Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam