2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld állam hozhatna megoldást a problémáinkra

Összekapcsolható a fenntarthatóság és a gazdasági versenyképesség, ezen célok megvalósításában pedig az államnak és a közszolgáltatóknak is élen kell járniuk – állapította meg az Állami Számvevőszék júliusban közzétett elemzése.

Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője az Inforádiónak elmondta, elemzésükben egy zöld állam, zöld közszolgáltatás koncepciót próbáltak felvázolni, amelyben az állam az igények befolyásolója, valamint a háttérben az innovációt, a technológiaváltást támogatja. A koncepció az Országgyűlés nemzeti klímavédelmi stratégiájából indult ki, amely célul tűzte ki, hogy az ország versenyképességét és a klímavédelmi célkitűzéseket összekapcsolják.

Várakozásaik szerint

tíz éven belül azok az országok lesznek a leginkább versenyképesek, amelyek azokat a technológiákat meg tudják valósítani, és olyan termékeket tudnak gyártani, amelyek a klímavédelem szempontjából meghatározó jelentőségűek.

Az egyik kiemelkedő kérdés az, hogyan lehet növelni az igényt a klímabarát termékek, szolgáltatások iránt. Ebben a közszféra intézményeinek, a közszolgáltató állami, önkormányzati vállalatoknak kellene az élen járniuk – vélekedett Pulay Gyula.

Kézenfekvő példa a közösségi közlekedés zöldítése: Salgótarján első, a tömegközlekedésben forgalomba állított elektromos autóbusza 2019. április 15-én Fotó: MTI/Komka Péter.

Erre adnának lehetőséget a zöld közbeszerzések, azaz az állami szervek megrendeléseiben kiemelt szerepet kéne játszaniuk a klímavédelmi szempontoknak.  Az ÁSZ felügyeleti vezetője ugyanakkor úgy látja, a zöld közbeszerzés még nem népszerű, ritkán fordul elő.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam