2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leköröztük a vulkánokat, és mi égetjük meg magunkat

Az emberi tevékenység évente százszor több szén-dioxidot bocsát ki, mint a Földön lévő vulkánok, az amerikai tudományos akadémia kutatói által készített, kedden bemutatott nagyszabású tanulmány szerint.

Az akadémia Deep Carbon Observatory (DCO) című, tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy 500 tudósa az Elements című tudományos folyóiratban tette közzé naprakész számításait a Föld hatalmas belső széntárolóiról, arról, hogy mennyi szenet nyel el és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit bocsát ki az ember.

A kutatók szerint a teljes földi szénnek csupán 0,2 százaléka – 43 500 gigatonna –található az óceánok, a szárazföld felszíne fölött, a légkörben, a többi, több mint 1,845 milliárd gigatonna, a Föld kérgében, köpenyében és a földmagban.

A vulkánok és más magmatikusan aktív térségek által a légkörbe és az óceánokba kibocsátott szén-dioxidot évente 280-360 millió tonnára becsülik – az ember éves szénkibocsátása a fosszilis üzemanyagok és az erdők égetése által 40-100-szor nagyobb, mint a vulkanikus kibocsátás.

Az Alaszkában található Augustine vulkánból felszálló füstfelhő 2006 januárjában Fotó: Geophysicist USGS, Alaska Volcano Observatory/Wikimedia Commons

A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták a légköri szén-dioxid hosszú távú stabilitását az elmúlt 500 millió évben, kivéve akkor, amikor nagy rendellenességek, köztük katasztrofális magmakibocsátások történtek.

Ezen események óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, melegítették a légkört, elsavasították az óceánokat, és tömeges kihalásokhoz vezettek.

A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten, amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította, 425-1400 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki, gyorsan felmelegítve a bolygót. Az emberi tevékenység nyomán csupán 2018-ban  37 gigatonna szén-dioxid került a légkörbe.

„A szén, amely minden élet alapja, és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a Földön a köpenytől a légkörig. Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében létfontosságú, hogy megértsük a Föld teljes szénkörforgását” – idézte Marie Edmondst, a Cambridge-i Egyetem kutatóját a DCO közleménye.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Indonéziában a hagyomány és a természet megőrzése kéz a kézben jár Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam