2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben a világ nagyvárosai

A Goldman Sachs befektetési bank új jelentése szerint a városokban lakó népességet nagyon súlyosan érintik majd a klímaváltozás következményei.

A jelentést a Global Markets Institute készítette, amely a Goldman Sachs Research nevű kutatási ágazatba tartozik. A szervezet célja a nemzetközi piacok kutatása, ezekre pedig a klímaváltozás is egyre nagyobb hatással van – írja a Forbes

A dokumentum a klímaváltozást tudományosan bizonyított ténynek tekinti, amelynek szerteágazó következményei lehetnek:

„A potenciális fenyegetések listája magában foglalja a földfelszín és az óceánok hőmérsékletének emelkedését, az egyre gyakoribb és intenzívebb időjárási viszonyokat, a gleccserek olvadását, a tengerszint-emelkedést, a változó mezőgazdasági trendeket, az ivóvízre és élelmiszerre nehezedő iparági nyomást, az egészségügy helyzetét és számtalan ökoszisztéma sérüléseit.”

A Goldman kiemeli, hogy a klímaváltozás lefolyásának forgatókönyve nincs kőbe vésve, a tudományos világban sincs arról egyetértés, hogy miként alakul majd az elkövetkezendő száz év. Egy dologban viszont már most biztos az agytröszt: a városokban lakó népességre nézve súlyos következményei lesznek a klímaváltozásnak. 

Fotó: pixabay.com

A városokban általában melegebb van, mint vidéken, ebből kifolyólag gyakoribbak a viharok, esőzések, amelyek, ha túlzottan elszaporodnak, már nemcsak a lakosság számára kellemetlenek, de a városok gazdaságát is jelentősen befolyásolhatják.

Amerika-szerte számos város dolgozik már azon, hogy alkalmazkodjon az extrém időjárással és a tengerszint emelkedésével járó kihívásokhoz – a jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet a finanszírozás nehézségeire, különösen a nehezebb sorsú régiókban.

A Goldman szerint a problémákra az összefogás hozhat megoldást: nemzetközi tervezetekre lenne szükség, hisz a klímaváltozás okozta károk csökkentése nem egyes országok, hanem a bolygó összes lakójának problémája. 

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam