2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor felismered, hogy magad alatt vágod a fát...

A felmelegedés megfékezése annak az iparágnak is alapvető érdeke, amelynek termékei elsősorban előidézik azt.

Vlagyimir Putyin hosszú halogatás után elfogadta a párizsi klímaegyezményt, amiben komoly szerepet játszhat, hogy a jelentős részben szénalapú energiahordozók kitermeléséből és eladásából működő orosz gazdaság számára több szempontból sem kedvezőek az éghajlatváltozás következményei – írja a G7.

Egyrészt a klímaváltozás elleni fellépés eredményeként a piacokon csökken a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet, ugyanakkor a lelőhelyek jelentős részét érinti a permafroszt olvadása, aminek következtében a már kiépített kutak, csőhálózatok és finomítók alatt nagyban megváltozik a talaj szerkezete és teherbíró képessége.

Olajkút Oroszországban Fotó: Acodered/Wikimedia Commons

A fosszilis energiahordozók kitermelésében érdekelt szereplők nem csak Oroszországban ismerték fel a helyzet tarthatatlanságát.

A tizenhárom legnagyobb olajipar multi az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szeptemberi ülésével egy időben tettek ígéretet arra, hogy a légkörben lévő szén-dioxid megkötésére alkalmas technológiák kifejlesztésébe kezdenek, és csökkentik a működésük során a levegőbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét. Sőt, az olaj-, a földgáz- és a szénhasználat megadóztatásáról szóló terveket is támogatni látszanak.

Christiana Figueres, az ENSZ klímaváltozási ügyekért felelős vezetője szerint az olaj- és gázipari cégek előtt két lehetőség áll: vagy egy új, a fosszilis üzemanyagokat teljesen nélkülöző üzleti modellt kell felépíteniük, vagy pedig elő kell állniuk egy olyan technológiával, ami az olaj- és a gázhasználat nyomán keletkező üvegházhatású gázokat teljes mértékben semlegesíti – derül ki Hajdu Miklós G7-en megjelent írásából.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán Az élelmiszerek 14 százaléka elvész, még mielőtt a boltba jutna Ennek a banknak a tetején is gyümölcsöző gazdaság működik
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam