2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bolygónk tengernyi megoldást kínál a kibocsátás csökkentésére

Elárasztottuk műanyaggal, a szennyvizünk végzetes algavirágzásokat szabadított rá, mértéktelen halászattal fosztogatjuk élővilágát, a légkörbe juttatott szén-dioxidtól egyre melegebb és savasabb – pedig a világtenger lehet az egyik megmentőnk. 

„Az óceánalapú klímacselekvés sokkal nagyobb szerepet játszhat a Föld szénlábnyomának csökkentésében, mint eddig gondoltuk” – derült ki a Magas Szintű Bizottság a Fenntartható Óceángazdaságért (HLP) legújabb jelentéséből.

A 14 óceánparti ország államfőjét, az ENSZ óceánügyi különleges megbízottját, Peter Thomsont és a tudományos vonalért felelős World Resources Institute speciális kutatócsoportját tömörítő szervezet szerint

a globális felmelegedés 1,5°C-nál történő megállításához szükséges évi 52 gigatonna szén-dioxid-megtakarítás egyötödét is biztosíthatná az óceánalapú megoldások alkalmazása.

A Qubit.-en megjelent összefoglaló szerint a jelentés öt bevallottan merész és csak kitartó, ádáz munkával elérhető akciót fogalmazott meg:

  • A tengeri közlekedés és áruszállítás teljes szénmentesítése.
  • A „kék szén” ökoszisztémák, mint a tengeri füvek, a sós mocsarak, a moszatok vagy a mangrove-erdők helyreállítása.
  • Hús helyett minél több tengeri eredetű élelmiszer fogyasztása. (Ez azonban csak a fenntartható halászatok kialakításával válthat ki pozitív hatást az óceán egészségére nézve.)
  • Az óceán erejének felhasználása mint megújuló energiaforrás. (Hullám-, árapály- vagy tengeri szélenergia.)
  • A szénkibocsátások lekötése és tárolása a mélytengeri tengerfenékben. (Mivel ez egy új, feltörőben lévő technológia, nem kell elsietni a bevetését, amíg a kutatók rá nem jönnek, hogyan lehet hasznot húzni belőle anélkül, hogy a mélytengeri ökoszisztémák sérülnének.)

Ugyanakkor a jelentés szerzői figyelmeztetnek, hogy az óceánalapú klímacselekvés csak más eszközök bevetésével együtt tud igazán hatásos lenni. Nem helyettesítheti az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az erdősítésre, a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére, és a fenntartható élelmiszeripar kialakítására tett erőfeszítéseket. 

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam