2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakásunk mikroklímája is figyelmet érdemel

Életünk jelentős részét négy fal közt töltjük, ezért egészségünk szempontjából nagyon nem mindegy, milyen lakásunk levegőjének oxigén- és károsanyag-tartalma. Megfelelő építésmódok és építőanyagok használatával sokat javíthatunk otthonunk mikroklímáján, ráadásul erőfeszítéseink legtágabban vett otthonunk klímájának megóvásához is hozzájárulnak.

A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés aktív környezetvédelem: minél kevesebbet kell fűtenünk, annál kisebb lesz otthonunk szénlábnyoma. Ugyanakkor a beltéri levegő minősége a jólétünk, az egészségünk és életminőségünk szempontjából is kulcsfontosságú.

A levegő és a helyiség hőmérséklete, a légáramlás és a páratartalom is jelentősen befolyásolja a beltéri klímát.

A hőmérséklet és a páratartalom döntően befolyásolja, hogyan érezzük magunkat az adott térben. Nem csupán a levegő, hanem a falak belső felületének hőmérséklete – sőt, azok különbsége – is befolyásolja a komfortérzetet. Mind a nagyon száraz, mind a nagyon párás levegő kellemetlen, és számos egészségügyi kockázatot hordoz, de a lakásban tapasztalható zaj, a szervesanyag-emisszió, a szagok és illatok, a fény is jelentős szerepet játszik közérzetünk és egészségesünk alakításában.

Fotó: baumit.hu

A jó hőszigetelés nemcsak a téli fűtési és a nyári hűtési költségeket csökkenti, hanem biztosítja a megfelelő páratartalmat, mérsékli a fal belső felülete és a léghőmérséklet közötti különbséget, és minimalizálja a gomba- és algaképződés veszélyét is. 

A fokozódó hőszigetelési igények miatt napjainkban egyre légtömörebb szerkezetek határolják lakótereinket. Ezért, hogy a beltéri levegő minősége ne legyen káros hatással az egészségünkre, sokkal gondosabban kell megválasztanunk a felhasznált építőanyagokat.

A Baumit Klíma vakolatok természetes mésztartalmú ásványi vakolatok, melyek  páraszabályozó tulajdonsággal rendelkeznek. Mikroporózus szerkezetüknek köszönhetően több nedvességet képesek eltárolni, amit a helyiség páratartalmának csökkenésekor, fokozatosan leadnak a környezetbe. A Baumit vizsgálatai alapján a Klíma vakolatok hozzájárulnak az ideális – 40-60% közötti – belső páratartalom megtartásához. Magas mésztartalmuknak hála a vakolatok gombaölő és antibakteriális hatásúak.

Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket Hogyan lehet a hulladékból adomány? Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam