2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggasztónak tartjuk a klímahelyzetet

Ötből négy magyart aggasztanak az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák: forróságtól, járványoktól tartanak. A fő bűnösnek ugyanakkor nem az egyéni fogyasztást, hanem az ipari cégeket tekintik a megkérdezettek.

A Lounge Group friss hazai kutatása szerint a magyarok többsége, a lakosság 82 százaléka kimondottan nyugtalanítónak tartja az éghajlatváltozás problémáját – számolt be a Világgazdaság.

A kutatási eredmények alapján a magyarok negatív tapasztalatai elsősorban a hőségből és a kiszámíthatatlan időjárásból fakadnak.

„Az emberek a témáról elsőként a felmelegedésre, a forróságra, az aszályra gondolnak, a második helyen pedig a katasztrófához és a halálhoz fűződő asszociációk állnak. Amikor a klímaváltozással kapcsolatos félelmekről kérdeztünk, a férfiak főként a menekülthullámot és a vízhiányt, a nők pedig az élővilág pusztulását, járványokat és az élettartam csökkenését tették a rangsor élére” – mondta el Szabó Zsófia, a vállalat kutatási divízióvezetője.

Az emberek fele úgy érzi, hogy a klímaváltozásért leginkább a nagy ipari cégek a felelősek, miközben az egyéni fogyasztást csupán negyedük érzi a legnagyobb hibának. A fiatalok ugyanakkor sokkal önkritikusabbak és egyben felelősségteljesebbek is:

körükben egyre inkább terjedőben van a felfogás, hogy tudatos fogyasztással, kevesebb környezeti kárt okozva saját maguk is tehetnek a környezetért.

Ők azok, akik kisebb mértékben hárítják a felelősséget a nagy cégekre, a mezőgazdasági vállalatokra vagy a politikusokra, szemben az idősebbekkel. A felmérés szerint a fiatalok vállát nyomja annak terhe is, hogy az idősebbek a jelenlegi generációktól várják az azonnali cselekvést. A jövő generációját ugyanakkor kifejezetten féltik a 60 év felettiek.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam