2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több száz melegrekord dőlt meg a nyári hőhullámok idején

Mintegy 400 melegrekord dőlt meg az északi féltekén a nyári hőhullámok idején, derítették ki amerikai kutatók az időjárási adatok globális elemzése alapján.

A május 1. és augusztus 30. közötti időszakban 29 országban dőltek meg a rekordok, egyharmaduk Németországban, Franciaországban és Hollandiában. Az északi féltekén ebben az időszakban több mint 1200 olyan hely volt, ahol az adott hónapban a legmelegebbet mértek a feljegyzések kezdete óta – közölték a kaliforniai Berkeley Egyetem klímakutató intézetének, a Berkeley Earthnek a tudósai.

Európán kívül több mint 30 melegrekord dőlt meg az Egyesült Államokban, 10 Japánban, ahol a hőhullám következtében 11 ember vesztette életét.

A rekordmagas hőmérsékletek számának növekedése a globális felmelegedés hosszú távú folyamatának a része.

Egy nő vizet iszik a kánikulában 2019. augusztus 12-én
Fotó: MTI/Rosta Tibor

„Ahogy a Föld melegszik, az időjárás-megfigyelő állomásoknak egyre könnyebb új hőmérsékleti rekordokat rögzíteniük. A múltban általában csak az állomások mintegy két százaléka jegyezhetett fel új rekordot egy adott évben” – magyarázta a kutató.

Manapság látunk olyan éveket, mint 2019 is, amikor az állomások öt vagy még több százaléka jegyez fel rekordmagas hőmérsékleteket.

A világ vezető klímakutató intézeteinek adatai szerint az idei volt a világon a valaha mért legmelegebb július, amely páratlan hőhullámmal párosult Európában.
2019 júliusában 0,56 Celsius-fokkal melegebb volt átlagosan, mint az 1981–2000 közötti időszak átlaghőmérséklete, ez 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban, amely az ENSZ klímakutatói számára a viszonyítási alap.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam