2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós fájdalomdíj ellensúlyozhatja a klímavédelemmel járó veszteségeket

Akár a kohéziós források csökkenéséért is kárpótolhatná a közép- és kelet-európai országokat az a pénzügyi alap, amely a klíma- és energetikai átálláson segítené át az intenzív szénkibocsátású iparral rendelkező országokat és régiókat.

Az Európai Bizottság előzetes becslései szerint 35 milliárd euró kerülhetne abba a pénzügyi alapba, amelyet a klíma- és energiakorszak-váltás anyagi és humán terheivel küszködő európai régiók számára hoznának létre a következő hétéves keretköltségvetésben.

Az úgynevezett „Méltányos átállást szolgáló alap” (angol rövidítése JTF) a bizottságnak a BruxInfo birtokába került háttéranyaga szerint „azokra a régiókra és szektorokra kell hogy fókuszáljon, amelyeket leginkább érintenek a kihívások”.

A folyósítandó támogatást a szénintenzív tevékenységektől eltávolító akciókhoz, például széntüzelésű erőművek bezárásához és/vagy a munkahelyét elvesztő munkaerő átképzéséhez kötnék.

A pénzügyi alap létrehozását különösen időszerűvé teszi az, hogy az EU részben társadalmi nyomásra fel kívánja gyorsítani a CO2-kibocsátás csökkentését, és 2050-re klímasemleges gazdaságot szeretne létrehozni. Ám 12 tagállam 41 régiójában még mindig 240 ezren foglalkoznak szénnel összefüggő tevékenységgel, 8 millió európai munkavállaló pedig karbonintenzív iparban dolgozik. Mindez kétsebességes éghajlat kialakulásának a kockázatát vetíti előre – figyelmeztet az Európai Bizottság.

A támogatásokra való jogosultság kritériumai között szerepelhet a regionális ipari termelés kibocsátásának intenzitása, az érintett szektorokra jellemző foglalkoztatás vagy az átalakítások miatt potenciálisan megszűnő munkahelyek száma.

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Az egyéni példa ereje: amikor egy elkötelezett milliókat mozgat meg Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: bruxinfo.hu
Vissza
Hírfolyam