2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még van esélyünk lépni

Egy friss kutatás azonosított harminchat kulcsfontosságú területet, amelyekre fókuszálva még mindig van esélyünk, hogy 2030-ra megfelezzük a károsanyag-kibocsátásunkat, és lelassítsuk a klímaváltozás katasztrofális hatásait.

Az ENSZ rendkívüli klímacsúcsára készült Exponenciális Éghajlatváltozási Ütemterv harminchat olyan módszert nevez meg, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy 2030-ra felezni tudjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ahhoz, hogy stabilizálni tudjuk a Föld hőmérsékletét, és visszaszorítsuk a globális felmelegedés ütemét, muszáj, hogy zéró kibocsátásig jussunk el 2050-re. Az 55 nemzetközi szakértő ütemtervében négy fontos, sürgősen közeledő fordulópontot nevez meg, amivel már most nagyon jól haladunk:

  • a klímavédelmet előtérbe helyező társadalmi mozgalmak erősödését,
  • az ambiciózusabb klímavédelmi célok egyre nagyobb politikai támogatottságát,
  • a szél- és napenergiát, amelyek egyre népszerűbbek, sőt van, ahol már olcsóbb, mint a fosszilis energiahordozók,
  • a digitalizációt és a globális kommunikációt, amelyek hatékonyabbá teszik az együttműködést.

Ezek azok a változások, amelyek meghozhatják a várt eredményeket, de csak akkor, ha elég meghatározóak és erősek maradnak a következő években is.

A terv ezek mellett olyan témákat érint, mint a nap- és szélenergia további fejlődése, a tárolórendszerek kiépülése, az elektromos autók piacának fellendülése és a digitális átalakulás – igaz, utóbbi kétélű fegyver, mert még több kibocsátást is hozhat.

A kutatók hozzátették, hogy a technológiai innováció, a különböző nemzetek részéről megfogalmazott egyre merészebb vállalások és a közgazdasági érdek is előremozdíthatja a klímavédelem ügyét.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet Bécs belvárosából kitiltják az autókat A építési hulladék is lehet alapanyag Már a magyar házakra is kerülhet szmogevő tető
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam