2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Légkondival hűtik az utcákat Katarban

Egyre vadabb megoldásokhoz nyúl Katar az országban tomboló, nemritkán 50 Celsius-fokos hőség miatt.

Katar a világ egyik olyan országa, ahol egész évben meleg van, a nyári hónapokban pedig földi pokollá változik a klíma: még árnyékban is majdnem 47 Celsius-fokig kúszik a hőmérséklet – írja a Washington Post alapján a hvg.hu.

Dohának van olyan része, ahol a nyitott piacokon is állandóan zúgnak a légkondik, a kávézók, bárok asztalai mögött pedig tucatjával sorakoznak a hűtést segítő berendezések.

„Ha kikapcsolják a légkondicionálót, képtelenség megmaradni. Ilyen melegben egyszerűen nem úgy működik a test, ahogy kellene” – mondta el Yousef al-Horr, a dohai Gulf Organization for Research and Development tudományos munkatársa.

Légkondicionált bevásárlóutca Dohában Forrás: armstrong augusto vaz/youtube.com

A berendezéseket az éjszakai órákban sem állítják le, mert a hőmérséklet ilyenkor is 32–33 °C között van. A helyzet a 2022-ben esedékes focivébé miatt is aggasztó, hiszen Katarnak nem csak a játékosokat, a meccsre érkezőket is védenie kell a forróságtól, ezért az arénák székei alá is légkondikat telepítenek.

A katari helyzet tükrében érdemes felidézni a Nemzetközi Energiaügynökségnek (IEA) a légkondicionálás jövőjével foglalkozó globális jelentését, amely szerint a következő 30 évben háromszorosára duzzad a légkondicionálás iránti globális igény. Következtetésük szerint ez elképesztő mértékben fokozza az áramfogyasztást, a szén-dioxid-kibocsátást és nem mellesleg a globális felmelegedést.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam