2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem képtelen ötletekre, radikális változtatásra van szükség

Bár számos fantáziadús elképzelés született a globális felmelegedés ütemének csökkentésére, ezek többsége nemcsak kérdéses hatékonysága, de a lehetséges károk miatt sem valósítható meg Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának tudományos főmunkatársa szerint.  

Hetesi Zsolt a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: az emberiség valószínűleg csak az energiatermelésének és -felhasználásának radikális megváltoztatásával lesz képes megakadályozni a klímakatasztrófa bekövetkeztét.

A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátását nagyjából 80 százalékkal kellene visszaszorítani, és az emberi eredetű üvegházgázokat ki kellene vonni a légkörből ahhoz, hogy érezhetően lassuljon a klímaváltozás. 

A légkörbe juttatott szén-dioxid megkötésében a szakértő szerint a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás mellett a világtengereknek és a bennük élő algáknak is megkerülhetetlen szerepük lesz. A klímában zajló folyamatok szabályozására kiötlött egyik legrealisztikusabb elképzelés éppen az algák anyagcseréjét gyorsítaná: az óceánba szórt vasvegyületekkel, illetve a különböző hőmérsékletű vízrétegek megfelelő mozgatásával érnék el, hogy több szenet kössenek meg.

Légből kapott elképzelések

Hetesi szerint ugyanakkor a radikálisabb beavatkozásoknál az előrejelzett nyolc-tíz hatás mellett többször annyi nem várt következményre lehetne számítani, amelyek további drasztikus és akár kontrollálhatatlan változásokat eredményezhetnének:

  • Bár a légkörbe juttatott kénvegyületekkel erős felhőképző hatásuk miatt valóban csökkenthető lenne a földfelszín hőmérséklete, a savas eső formájában visszahulló szulfidok súlyos károkat okozhatnának.
  • Az erdőket helyettesítő mesterséges fák ötletével az a probléma, hogy  üzemeltetésük még ezerszeres hatékonyság esetén sem lenne gazdaságos.
  • Célszerűtlen elképzelés a tundra nagy testű növényevő állatokkal történő betelepítése is, amitől a permafroszt megerősödését remélnék. Az előre nem látható következmények ugyanis szinte biztosan felülírnák a talaj kismértékű lehűléséből származó előnyt.

Hetesi Zsolt leszögezte: „Önáltatás jelentős változást remélni bármifajta olyan elképzeléstől, amely nem alapjaiban változtatná meg az energiatermelésünket és -felhasználásunkat. Csak radikális változtatással előzhetjük meg a katasztrófát.”

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam