2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne a gyárkéményekre és a kipufogókra mutogassunk

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Rácz András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szálló por miatt a hétvégén is több városban volt rossz a levegő minősége.

A témában tavaly végzett közvélemény-kutatásból kiderült: az emberek úgy vélik, hogy a szálló por nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik. Pedig ezek valójában csak 25 százalékban „felelnek” a légszennyezettségért, nagyobbrészt a lakosság okozza a szennyezést.

A válaszadók 14 százaléka „bevallotta”, hogy hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály is tiltja. Pedig az eredmények alapján az emberek mintegy 25 százaléka szerint a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma. 

Okkal füstölgünk a szennyezett levegő miatt – feltéve persze, hogy nem éppen a mi füstölésünk okozza Fotó: pixabay.com

Az Agrárminisztérium ezért is indította el a „Fűts okosan!” kampányt, amelynek célja a légszennyezettség, valamint a fűtési költségek csökkentése. A www.futsokosan.hu oldalon egyebek mellett a helyes lakossági tüzelési módokról lehet tájékozódni. Az államtitkár példaként említette, hogy

tilos a háztartási és a kerti hulladék elégetése, de farostlemezzel, laminált lapokkal sem szabad tüzelni. A szénnel tüzelők a lignittel való fűtést kerüljék, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre.

Rácz András azt is elmondta, hogy a levegő minőségének ellenőrzése infrastrukturálisan biztosított. Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, 54 automata mérőállomáson méri a levegő minőségét. Ezenfelül 138 manuális mérőponttal és 12 mobil mérőautóval végeznek méréseket. Ezen eredmények megtalálhatók a www.levegominoseg.hu oldalon.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke kiemelte, hogy a légszennyezettség nagyban függ az időjárási viszonyoktól is. Bár vannak települések, ahol még mindig többször meghaladja a határértéket a légszennyezettség, mind a PM10, mind a PM2,5 országos, éves átlaga csökkenő tendenciát mutat.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam