2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniónak is drága lesz a lengyel klímasemlegesség

Lengyelországnak iszonyatosan sokba kerülne teljesíteni az EU-s klímavédelmi vállalásokat, mert szénerőművekben állítja elő az elektromos energiát.

Lengyelország (Észtországgal és Magyarországgal együtt) megvétózta az EU 2050-ig szóló klímasemlegességgel kapcsolatos vállalását. A lengyelek nem vitatják, hogy szükség van a levegő szén-dioxid-koncentrációjának mérséklésére, de az EU által elvárt infrastruktúra kiépítése több tízmilliárd euróba kerülne – írja a Business Insider Polska nyomán a Napi.hu.

Az Európai Bizottság becslése szerint  2030-tól az energiarendszer és az infrastruktúra átalakítása további 175-290 milliárd euróba kerül majd évente.

Lengyelország ezeket a magas költségeket felhasználhatja érvként a magasabb pénzügyi támogatások kérésére.

A világ legnagyobb barnaszenet feldolgozó elektromos erőműve Bełchatów-ban, amely egyben Lengyelország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója is  Fotó: Fotopolska.eu/flickr.com

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás ügye az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen prioritásai közé is tartozik. Krzysztof Tchórzewski lengyel energiaügyi miniszter azt állította, hogy országának 2050-ig 500-700 milliárd euróba kerülne gazdaságának átállítása, részleteket azonban nem árult el arról, hogy ezt hogyan számolták ki. Így lesz min alkudoznia a lengyel kormánynak és a brüsszeli bizottságnak.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam