2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordkicsi az ózonlyuk

Idén volt a legkisebb az ózonlyuk kiterjedése a Déli-sark fölött, mióta felfedezték az ózonréteg ezen elvékonyodását a nyolcvanas években, a jelenség azonban nem egy átfogó természetes folyamat része.

A NASA szerint az ózonlyuk rendkívül kis mérete az idei évre jellemző szokatlan sztratoszferikus időjárással áll összefüggésben – számolt be a Sky News alapján az Index.

A legnagyobb méretű ózonlyukat 2001-ben jegyezte föl a NASA a Déli-sark fölött, ekkor közel 30 millió négyzetkilométer volt a kiterjedése. Az ózonréteg elvékonyodásáért felelős klórozott és fluorozott szénhidrogének betiltását követően megállt az ózonlyuk növekedése, majd folyamatosan szűkülni kezdett.

Az ózonréteg a nagyjából 25-35 kilométerrel a föld felszíne fölött található sztratoszféra ózonban gazdag része, amely kiszűri az élő szervezetekre káros ibolyántúli sugarakat Fotó: NASA/JPL

Idén a lyuk legnagyobb kiterjedése mindössze 15 millió négyzetkilométer környékén volt, s bár ez nagyon jó hír, a NASA hangsúlyozza, hogy kevés ráhatásunk volt a dologra. A jelenség mögött ugyanis a sztratoszféra időjárásának változása áll.

Melegebb időben kevesebb felhőzet keletkezik a sztratoszférában a sarkvidékek fölött, utóbbiaknak pedig kulcsszerepük van a sztratoszféra ózontartalmának természetes változásában.

A magas hőmérsékletnek köszönhetően lassult a sztratoszféra ózontartalmának kimerülése, és ezáltal radikálisan csökkent az ózonlyuk mérete.

Susan Strahan, a NASA atmoszférakutatója elmondta: ez egy nagyon ritka esemény, amit még nem egészen értenek a tudósok sem, de abban biztosak, hogy normál időjárási körülmények között az átlagos érték körül alakult volna az ózonlyuk mérete, tehát nem valami általános folyamatról van szó.

Neked ajánljuk
Kiugróan meleg nyár van mögöttünk Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam