Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen

Az Európai Unió, Izland és Norvégia pénteken Brüsszelben megállapodott abban, hogy erősítik az együttműködést az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 40 százalékkal  történő csökkentése érdekében 2030-ra.

Az éghajlatváltozás káros hatásai elleni együttműködés az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás alapján zajlik. Ennek keretében az EGT illetékes bizottsága pénteken úgy határozott, hogy kulcsfontosságú jogszabályokat épít be a EU jogrendszerébe.

Izland és Norvégia 2008 óta vesz részt az EU 2005-ben létrehozott kibocsátáskereskedelmi rendszerében, amelynek célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest Fotó: shutterstock.com

A következő évtizedben az EU, Norvégia és Izland fokozni kívánja az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos együttműködését azáltal, hogy

összehangolják a kibocsátáskereskedelmi rendszeren kívüli ágazatok, nevezetesen a mezőgazdaság, a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és az épületek üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését.

Emellett fontos eleme a megállapodásnak, hogy fokozzák a földhasználat és az erdőgazdálkodás révén megvalósuló szén-dioxid-kivonást.

Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért A magyar mérnökök is bedobják magukat a klímaváltozás ellen Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam