2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új helyszínt kell keresni a soron következő klímacsúcsnak

Chile mégsem ad otthont a decemberre tervezett nemzetközi  klímacsúcsnak az országban zajló zavargások miatt – jelentette be Sebastián Pinera chilei elnök.

„Figyelembe véve a nehéz körülményeket, amelyeket az országunk az elmúlt hetekben tapasztalt, a kormány úgy döntött, hogy nem ad otthont az APEC novemberi és a COP 25 (az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 25. éves ülése) decemberi csúcstalálkozójának” – közölte újságírókkal Pinera a chilei La Moneda-palotánál, az elnöki hivatalnál.

A kormánynak mindenekelőtt a béke megőrzésével és a tiltakozók kiengesztelésére irányuló reformok végrehajtásával kell foglalkoznia – tette hozzá az elnök.

Fotó: Cop25cl/facebook.com

Patricia Espinosának, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) főtitkárának közleménye szerint a klímacsúcs új helyszínének keresése folyamatban van.

A december 2–13. között megrendezésre kerülő COP 25 célja a párizsi klímaegyezményben lefektetett célok
(az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a globális felmelegedés 1,5°C-nál való megállítása érdekében) elérésére tett állami erőfeszítések fokozása.

Ezt készítette elő a 2018 decemberében Katowicében lezajlott klímacsúcs, ahol az egyezmény végrehajtásának szabályrendszeréről született megállapodás, és a most szeptemberben New Yorkban lezajlott esemény, ahol az ENSZ-főtitkár felszólításának megfelelően nem hangzatos ígéretekkel, hanem konkrét tervekkel érkeztek az államok.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam