2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új helyszínt kell keresni a soron következő klímacsúcsnak

Chile mégsem ad otthont a decemberre tervezett nemzetközi  klímacsúcsnak az országban zajló zavargások miatt – jelentette be Sebastián Pinera chilei elnök.

„Figyelembe véve a nehéz körülményeket, amelyeket az országunk az elmúlt hetekben tapasztalt, a kormány úgy döntött, hogy nem ad otthont az APEC novemberi és a COP 25 (az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 25. éves ülése) decemberi csúcstalálkozójának” – közölte újságírókkal Pinera a chilei La Moneda-palotánál, az elnöki hivatalnál.

A kormánynak mindenekelőtt a béke megőrzésével és a tiltakozók kiengesztelésére irányuló reformok végrehajtásával kell foglalkoznia – tette hozzá az elnök.

Fotó: Cop25cl/facebook.com

Patricia Espinosának, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) főtitkárának közleménye szerint a klímacsúcs új helyszínének keresése folyamatban van.

A december 2–13. között megrendezésre kerülő COP 25 célja a párizsi klímaegyezményben lefektetett célok
(az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a globális felmelegedés 1,5°C-nál való megállítása érdekében) elérésére tett állami erőfeszítések fokozása.

Ezt készítette elő a 2018 decemberében Katowicében lezajlott klímacsúcs, ahol az egyezmény végrehajtásának szabályrendszeréről született megállapodás, és a most szeptemberben New Yorkban lezajlott esemény, ahol az ENSZ-főtitkár felszólításának megfelelően nem hangzatos ígéretekkel, hanem konkrét tervekkel érkeztek az államok.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam