2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a hangulat, a metánszint is emelkedett az Oktoberfesten

Minden szempontból lehengerlő számokat hoz a müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest. A másfél millió lakosú várost ilyenkor hatmillió turista keresi fel, akiknek több mint két hetük van, hogy annyit egyenek és főleg igyanak, amennyit csak bírnak – ami jelentős károsanyag-kibocsátást eredményez.

A fesztivál résztvevői két hét alatt összesen 250 ezer sertéshúsból készült kolbászt és félmillió csirkét falnak fel, és 7 millió liter sört isznak meg, miközben vízből és limonádéból 1,1 millió liter fogy – írja a Qubit.

A müncheni Műszaki Egyetem kutatói az ünneppel járó károsanyag-kibocsátás meghatározására a tavalyi Oktoberfest idején levegőmintákat vettek a helyszín környékéről. Az egyetem munkatársai arra jutottak, hogy

a fesztivál önmagában 1500 kilogramm metán légkörbe juttatásáért felelős. Másodpercenként és négyzetméterenként 6,7 mikrogramm került a levegőbe a fokozottan üvegházhatású gázból: tízszer annyi, mint mondjuk Bostonban egy átlagos napon.

Tömeg az Oktoberfesten Fotó: pxhere.com

Bár viccesebb lenne, a jelenséget nem magyarázza teljes egészében a vendégsereg által kibocsátott nagy mennyiségű bélgáz, és nem is a kilégzett levegő a ludas.

A szabadtéri gázfőzők és -melegítők sokasága teszi valóságos metánpalackká az Oktoberfestet.

Az eredményeket ismertető tanulmány egyelőre csak preprint formában létezik, jelenleg értékelési fázisban van, és ha megalapozottnak találják, az Atmoshperic Chemistry and Physics című folyóiratban fog megjelenni.

Neked ajánljuk
Kritikákat váltott ki a karbonsemlegesként hirdetett katari világbajnokság Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam