2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hivatalos: az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát – jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést.

Washington ezzel megtette az első lépést a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrában, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba – adta hírül az MTI.

Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot, és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

Donald Trump már 2017-ben ígéretet tett a klímaegyezmény elhagyására Fotó:BBC/youtube.com

Hétfői bejelentését indokolva Mike Pompeo „azokról az amerikai dolgozókra és adófizetőkre háruló igazságtalan gazdasági terhekről” beszélt, amelyeket szavai szerint az Egyesült Államoknak a megállapodás értelmében tett vállalásai okoztak.

A külügyminiszter szerint Washington „megvalósítható és gyakorlatias modellt” fog alkalmazni az energiaforrások hatékony és tiszta használata érdekében.

A 2015-ben kötött párizsi klímaegyezményt azóta a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és az ország legfontosabb versenytársaival. Trump maga folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.

A több száz országot egybefogó párizsi klímaegyezmény célja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével a globális felmelegedés mértékét 1,5 °C-fok alatt tartsa az iparosodás előtti szinthez képest.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam