2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem vált be a jogi út

Sikertelenül támadta meg a Greenpeace bíróságon a német kormány klímapolitikáját.

Elutasított a berlini közigazgatási bíróság csütörtökön egy keresetet, amelyet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő civil szervezet és német ökogazdálkodók nyújtottak be a német szövetségi kormány klímapolitikája ellen – számolt be az MTI nyomán a Gazdaság Portál.

A felperesek azt akarták elérni, hogy a bíróság kötelezze éghajlatvédelmi politikája megváltoztatására a kormányt, mert nem éri el a 2020-ra kitűzött szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célját.

Álláspontjuk szerint azért is irányváltásra kell kötelezni a kormányt, mert elhibázott politikája veszélyezteti alapvető jogaik gyakorlásában a Greenpeace-hez csatlakozott ökogazdálkodókat, akiket egyre nehezebb helyzetbe szorít az éghajlat változása.

A felperes gazdálkodók ügyvédje az ítélethirdetés után Fotó: Greenpeace Deutschland/facebook.com

A bíróság elsősorban azzal indokolta a kereset elutasítását, hogy a 2020-as célt nem törvényben rögzítették, hanem egy úgynevezett klímavédelmi tervben, amely nem jogi, hanem politikai természetű kötelezettségvállalást jelent, ezért betartását nem lehet bírósági úton számon kérni.

A bíróság szerint a 2007-es terv céljától várható nagyjából 20 százalékos eltérés nem kellően jelentős annak kimondásához, hogy a kormány politikája teljességgel alkalmatlan a terv megvalósításához.

A kormány az idén szeptemberben új klímavédelmi tervet fogadott el, a tervezett intézkedések a 2016-ban megkötött párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtását szolgálják. A nemzetközi egyezmény alapján Németországnak 2030-ra 55 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: gazdasagportal.hu
Vissza
Hírfolyam