2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire

Egy hónappal a megfelelő jégtábla kiválasztása után felépítették a kutatótábort és a mérőállomásokat minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához.

„Teljesen berendeztük a jégtáblánkat, ahol minden tudományterület megtalálta a helyét” – írták hétfőn a kutatók blogbejegyzésükben. A mintegy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához odafagyasztották a Polarstern (Sarkcsillag) német kutatóhajót, a jégen pedig kutatótábort alakítottak ki.

A hajó a jégtáblával egy éven át fog sodródni a Jeges-tengeren, a sarkvidék belsejébe is eljuthat, ahova jégtörő hajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

Az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás, és a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött adatok értékelése.

A Polarstern 2019 nyarán Forrás: MHspotting/youtube.com

A kutatótáborban 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós (46,5 milliárd forintos) expedíció keretében. A kutatók elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Neked ajánljuk
Magasan túlteljesítheti klímavédelmi célját az unió Egyre reálisabban értékelik a cégek a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokat A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam