2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A maradók eltökéltebben dolgoznak a párizsi célokért

Az Európai Unió kész erősíteni az együttműködést a párizsi klímaegyezmény többi aláírójával, miután az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan is megkezdte a kilépés folyamatát – hangsúlyozta kedden Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság éghajlat- és energiapolitikáért felelős tagja.

Az EU kész erősíteni az együttműködést a párizsi klímaegyezmény többi aláírójával.
A párizsi megállapodás a friss fejlemények ellenére sincsen veszélyben, az alapjai továbbra is szilárdak – idézi a spanyol uniós biztos Twitter-bejegyzését az MTI alapján a Profitline.

„Ezután is együtt fogunk dolgozni azon szereplőkkel és entitásokkal az Egyesült Államokban, amelyek elkötelezettek az ambiciózus klímavédelmi fellépés iránt”

– írta az egyezmény mellett kiálló amerikai szövetségi államokra és városokra utalva.

Washington hétfőn hivatalosan megindította a várhatóan nagyjából egy évig tartó kiválási folyamatot. A washingtoni kormányzat döntése ellenére sok amerikai szövetségi állam, például Kalifornia és New York is fokozni akarja erőfeszítéseit a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, ahogyan számos vállalat is erős nyomásnak van kitéve a fogyasztók részéről ezen a téren.

2015, a párizsi klímaegyezmény aláírását követő pillanatok. A kezdeti lelkesedésnek még sokáig ki kell tartania, ha az országok szeretnék teljesíteni a globális felmelegedés 1,5 °C-nál való megállításáról szóló ambiciózus célt Fotó: U.S. Department of State from United States/Wikimedia Commons

A Politico brüsszeli hírportál által idézett adatok szerint a párizsi klímaegyezményt betartani kívánó amerikai szövetségi államok, városok és cégek bruttó hazai terméke mintegy 10,1 ezer milliárd dollárt tesz ki, ami önmagában a világ harmadik legnagyobb gazdaságát jelentené az Egyesült Államok és Kína után. Mindemellett komoly kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kormány vezető szerepe nélkül elegendőek lesznek-e az általuk tervezett intézkedések.

Neked ajánljuk
A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam