2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsiában is folyamatban van a fenntarthatósági fordulat

A klímaváltozás által kikényszerített átalakulás az ázsiai országokban is lezajlik majd. De ahhoz, hogy a régió gazdaságai és társadalmai megfeleljenek a jövő kihívásainak, nem elodázható a megfelelő vízrendszerek kialakítása – derült ki Áder János térségben tett látogatása során.

Áder János hivatalos látogatás keretében Japánban, Laoszban és Kambodzsában folytatott megbeszélést az országok vezetőivel, illetve vízügyi és ipari beruházásokat, üzemeket is megtekintett. A látogatás tapasztalatait illetően az államfői hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője, Kőrösi Csaba az M1-nek elmondta,

Japán, Laosz és Kambodzsa is érzi annak a változási kényszernek a hatását,
amelyet a klímaváltozás okoz.

Ezt fenntartható fejlődési fordulatnak is lehet nevezni, ám azt is figyelembe kell venni, hogy a három ország gazdasági fejlettsége, társadalmi dinamikája és a technológiai szintje nagyon eltérő.

Áder János köztársasági elnök megtekinti a magyar kötött segélyhitelből Laoszban létesített halgazdaságot 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kőrösi Csaba említést tett a nemrégiben Budapesten lezajlott víz világtalálkozóról, ahol a résztvevők és a szakértők is megegyeztek abban a tényállásban, hogy a vízválság elkezdődött, és az az infrastruktúra, amit jelenleg használunk, az nem lesz elégséges a megoldáshoz.

Kambodzsa dinamikusan fejlődő gazdasággal rendelkezik, rendkívül erőteljes urbanizációs folyamat jellemző az országra. A vidéki települések is gyorsan fejlődnek, de itt is az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a lakosság nagy része még nem tud hozzáférni a tisztított vezetékes vízhez, és alig van szennyvízcsatorna. Hasonló problémákkal küzd Laosz is, és

ezeket a problémákat minél előbb kezelni kell, mert ha nem sikerül, az előbb utóbb alá fogja ásni az országok gazdasági fejlődését. 

Áder János és a kambodzsai miniszterelnök között már a víz világtalálkozón is megmutatkozott a kiváló viszony, amelyet most a kambodzsai találkozó során is folytatni tudtak. A miniszterelnök méltatta a városi és települési víz- és szennyvízellátással kapcsolatos magyar megoldásokat, és segítséget kért Áder Jánostól abban, hogyan tudná Kambodzsa is megoldani ezt a kérdést.

Kőrösi Csaba kiemelte, minél nagyobb a gazdasági átalakulás kényszere, annál erősebb az az igény, hogy valahogy megőrizzük a társadalmi identitást, a történelmet, a kultúrát és a hagyományokat. Nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultunk és merre tartunk, hiszen minden ország – lassabban vagy gyorsabban – egy fenntarthatósági fordulaton fog átesni mind technológiai, pénzügyi és ipari értelemben is – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A mohák és a zuzmók apró méretüket meghazudtoló szerepet játszhatnak a légkör alakításában Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam